Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Žebrácká opera

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Žebrácká opera
 
Název díla: Žebrácká opera
Datum vložení: 15.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Tato další Havlova hra byla napsána pro Andreje Kroba a jeho Divadlu na tahu. Absurdní drama mělo premiéru v tomto divadle 1. 11. 1975 a v zahraničí 4. 3. 1976 v Teatro Stabile v Terstu.
Hra má 14 obrazů.

Hlavní role: Macheath - šéf zlodějské organizace
William Peachum - šéf 2. zlodějské organizace
Bill Lockit - velitel policie
Polly - Mechethova žena, Peachumova dcera
Lucy - Machethova žena, dcera Lockita
Diana - majitelka „dámského salónu“

Vedlejší role: Peachumová, Lockitová, Jenny, Betty, Elizabeth, Vicky, Ingrid, Harrold Filch, Harold, John, Jim, Jack

Obsah:
Hra začíná rozhovorem manželů Peachumových a jejich dcery Polly. Pan Peachum totiž pověřil svoji dcerušku, aby si něco začala s Macheathem, aby od něj pak mohla vyzvídat něco nového o jeho organizaci a donášet to otci. Jenže ona důvod, proč je chce dát otec dohromady, neví. Po krátké době se do něho zamiluje, jako každá jiná, a když po ní tatínek chce, aby na jeho organizaci donášela, řekne, že to dělat nebude a ve zlém odejde. Ale když po čase zjistí, že ji Macheth nemiluje a že ji chtěl jen využít, slíbí tatínkovi, že ho bude informovat o Macheathově organizaci.
Celé se to zamotá poté, co je díky Jenny zatčen. Na scéně se objeví další hlavní role vedoucího policie, Bill Lockit, který má na starosti Machethův případ. Jelikož chce každý ze situace vytěžit co nejvíce, začíná velká hra přetvařování jednoho před druhým, v které už ani není poznat, kdo co myslel vážně a kdo hraje jen hru.
Nakonec ze všeho vyplyne to, že Bill Lockit je také šéf nějaké další organizace. Vyvázne z toho však nejlépe, protože to nikdo neví a Peachuma má omotaného kolem prstu díky Machethovi, který mu slíbil, že bude na Peachuma donášet za podmínku propuštění z vězení.





Životopis spisovatele: Václav Havel
Hodnocení: (hodnotilo 18 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info