Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Účinný lék

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Účinný lék
 
Autor: Arthur Hailey
Název díla: Účinný lék
Datum vložení: 16.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Hailey v úvodu svým čtenářům vypráví o tom, jak po napsání románu Přetížení chtěl pověsit spisovatelské řemeslo na hřebík. Názor ale změnil po operaci, která mu zachránila život. A tak někdy kolem roku 1980 vznikla knížka z prostředí farmaceutického průmyslu Účinný lék. Hlavní hrdinkou je Celia de Greyová - Jordanová, na začátku knížky mladá obchodní cestující a v závěru úspěšná ředitelka firmy. Celý příběh začíná v pozdním odpoledni roku 1957, v nemocnici ve státě New Jersey.
Doktor Andrew Jordan má problémy s jednou pacientkou, která trpí akutní žloutenku. Když už se zdá, že není pomoci, objeví se jako anděl mladá a nadšená prodavačka léků od firmy Felding - Roth. Nabídne Jordanovi nový, ale zatím netestovaný a neschválený lék lotromycín. Protože lékař nemůže už pro pacientku nic udělat, chytne se jako tonoucí stébla této nabídky. Neočekává sice, že by se mohl stát zázrak, ale ví, že už nemá co ztratit. Druhý den se pacientce daří lépe a nakonec se uzdraví. Tato příhoda, kromě mnoha jiného, spojí dva mladé lidi a Celia s Andrewem se vezmou. Celia má přesně naplánovaný svůj život a mezi její cíle patří šťastné manželství, dvě děti a dobré postavení ve firmě. K prvním dvěma ji má pomoci Andrew, k tomu třetímu Sam Hawthorne, její šéf. Je to schopný člověk a Celia předpokládá, že to jednou dotáhne daleko. A také předpokládá, že si s sebou na vyšší místa bude chtít vzít známou a osvědčenou osobu - ji. Jak se později ukáže, "zavěsit se" na Sama byl úžasný nápad.

Celia se svým životem spokojené, ačkoliv ne všechno ji vychází podle plánu. Velkou brzdou v její kariéře jsou vysoce postavení muži, kteří neberou ženu jako plnohodnotného spolupracovníka a ztěžují jí život jak to jde. Ona je vlastně jedinou osobou ženského pohlaví, která je zaměstnaná jako prodavač léků a ne jako sekretářka či poskok do kanceláře. I když nevystudovala medicínu, má o lécích velice dobré znalosti, které se snaží upotřebit při nabídce výrobků lékařům. Zároveň usiluje o to, aby nebyli zaměstnáváni ti prodejci, kteří namluví lékařům cokoliv, jenom aby dosáhli lepšího zisku. Díky její náruživé povaze zřídí Felding - Roth školící středisko pro obchodní cestující, kde je učí základní věci o lécích a také "lidskosti". Ředitelkou se stane právě Celia, i když mnohým mužům ve firmě je to proti srsti. A právě pomocí takovýchto malých vítězstvích stoupá její váženost a nakonec i ti, kteří ženám s vlastním rozumem moc nepřejí, musejí uznat, že má něco do sebe.
Lineárně s Celiinou kariérou se odvíjí příběh mladého vědce Martina Peat-Smithe. Martin je ředitelem britské výzkumné laboratoře spadající pod firmu Felding - Roth a zabývá se svým výzkumem peptidu 7, který by byl účinným lékem na Alzheimerovu nemoc (nemoc napadá buňky v mozku, které mají na starost paměť). Celia a Martin se stanou dobrými přáteli a na jednu noc i milenci. Tato epizoda však neovlivní ani manželství Celiino, ani Martinům výzkum. Peptid 7 se nakonec podaří izolovat, najde se i způsob jak jej získávat. Mimo skvělých výsledků při zlepšování paměti se ukáže i jako neškodný hubnoucí prostředek a měl i sexuální stimulační účinek. Stal se trhákem v celých Státech i Kanadě a pro firmu to byl obrovský finanční příjem.

Ovšem kromě léků, které lidem pomáhají a zachraňují životy jsou i takové, které životy berou. Každý lék, než přijde na trh, je jeden, dva roky testován na dobrovolnících po celém státě. Když se neprojeví žádné vedlejší účinky, je povolen jeho prodej. Někdy se ale stane, že tři tisíce lidí přijmou novou látku ve svém těle bez problémů a u tří tisícího prvého dojde k záporné reakci. Jenomže to už je lék volně v prodeji a blížící se katastrofě nejde zabránit. Hailey se v této knížce zabývá dvěma takovými případy - léky thalidomidem a montaynem. Hrozivé vedlejší účinky obou léků se projevili až po narození dětí, jejichž matky léky v těhotenství používaly. V prvním případě se rodily znetvořené děti, které měly místo končetin "ploutvičky" a byly naprosto neschopné vlastní existence. U druhého léku, který byl určen právě pro gravidní ženy na zmírnění ranních nevolností, šlo o mentální postižení, které se projevilo až později. Někdy kolem jednoho roku dítěti vypověděl mozek a ono bylo odsouzeno pouze k tomu, aby vegetovalo jako nějaká kytka v parku. Ještě před schválením montaynu dala Celia ve své firmě výpověď. Její vnitřní hlas a některé skutečnosti ji vedli k tomu, aby se postavila proti uvedení tohoto léku na americký trh a to nehrálo do karet vedení firmy. Celia odjela na půlroční cestu kolem světa se svým manželem, a i když se jí stýskalo po práci, ani jednou nezalitovala svého rozhodnutí. Když už měla těch nádherných šest měsíců skoro za sebou (zbývali jí ještě dva dny), dozvěděla se o problémech s montaynem a narychlo byla povolána zpět. Vedlejší účinky se začali projevovat a ve Státech bylo čím dál tím víc postižených dětí. Navíc Sam Hawthorne dal tento lék své těhotné dceři ještě před jeho schválením a jeho vnuk se narodil s vážným postižením mozku. Sam nátlak okolí i svého nitra nevydržel, spáchal sebevraždu a Felding - Roth byl bez ředitele. Na volné místo se dostala Celia a začala urovnávat to, co lék způsobil.

Příběh končí právě v době, kdy se případ MONTAYNE projednává u soudu. Vedle hlavního příběhu se v knížce objevují i kratší epizody, které ale vždy mají souvislost s Felding - Roth. Celá knížka je psána zasvěcenou rukou, autor detailně popisuje prostředí farmaceutického průmyslu a s duší zkušeného psychologa vykresluje lidské povahy, jejich myšlenkové pochody a jednání v té které situaci. Možná se Vám nelíbí, že čtu tolik knížek od jednoho spisovatele, ale já si Arthura Haileyho opravdu vážím. Všechno, co jsem od něj přečetla, mělo vysokou odbornou i lidskou hodnotu. Ani v jediné knížce jsem nenašla podobnost s jiným jeho příběhem. Je pravda, že když jsem v Účinném léku četla o milostném dobrodružství Celie a Martina tak mě napadlo, že už to tady jednou bylo (knížka KOLA). Jenomže obě hrdinky se zachovali úplně jinak, měli jiné důvody a potom i různé výčitky svědomí. Byly to prostě dvě různé ženy z různých příběhů. A právě proto je každá knížka originální a zajímavá a Hailey se mi nikdy 'nepřejí', jak se to stává u jiných autorů.






Hodnocení: (hodnotilo 3 čtenáři)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info