Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Ragtime

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Ragtime
 
Název díla: Ragtime
Datum vložení: 16.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Děj se odehrává v letech 1902 až 1914 ve Spojených státech. Vystupují v něm vedle smyšlených postav také postavy, které ve skutečnosti existovaly. Kniha je rozdělena na čtyři části, mezi kterými však nejsou ostré hranice. Právě v roce 1902 se do New Rochelle, poblíž New Yorku, nastěhuje rodina s “lepším” sociálním postavením. Otec vlastní továrnu na vlajky a pyrotechniku, Matka se stará o Chlapce a Dědečka. Spolu s nimi žije taká Matčin Mladší bratr. Ještě se s nimi nestihneme ani seznámit, když se objevují další postavy: Stanford White, známý architekt, je zavražděn manželem své milenky Evelyny Nesbitové Harrym K. Thawem. Evelyna je proslulá kráska a Mladší bratr je do ní beznadějně zamilován. Na další stránce přibudou ještě Emma Goldmanová, anarchistka bojující za práva všech utlačovaných, a Harry Houndiny světoznámý eskapolog, jakýsi Copperfield své doby (ukázka str. 14). Otec odjíždí na jeden rok na expedici polárníka Pearyho a přenechává starost o továrnu na Matce.

Vedle tohoto příběhu se odvíjí jiný. Přistěhovalecká rodina Tatka se snaží přežít v nuzných podmínkách, ve kterých se tenkrát přistěhovalci nacházeli. Mamka a Holčička celý den šily spodky, Tatek pracoval na ulici. Mamčin vedoucí zneužije její chudoby pro své vlastní potěšení. Když se toto Tatek dozví, vyžene Mamku a dál se spolu s Holčičkou živí jako pouliční umělec.

Evelyn je ve středu pozornosti novinářů, proces s jejím manželem vrcholil. Jednou nechala svého řidiče zajet do chudinské čtvrti. Tam potkala Tatka s Holčičkou, jak nabízí vystřihování siluetek. Evelyn si Holčičku zamiluje a pravidelně dojíždí do této čtvrti a nechává se portrétovat, jenom aby byla Holčičce nablízku. Jednoho dne ji Tatek vezme na schůzi socialistů, kde má promluvit Emma Goldmanová. Ta pozná, o koho se jedná, a ve svém projevu to naznačí. Tatek poté, co poznal Evelyninu pravou identitu, vezme Holčičku a odjede s ní pryč. Ve zmatku, který vznikne, když začne proti socialistům zasahovat policie, vyvede Emma Evelyn ven. Sdělí ji myšlenky anarchistů. Poněkud neobvykle se seznámí obě s Mladším bratrem, který Evelyn již delší dobu sleduje. Evelyn po té nějaký čas žije spolu s Mladším bratrem, ale pak ho opustí. Mladší bratr je z toho nešťastný a chybějící lásku nahrazuje usilovnou prací na pyrotechnice a zbraních.

Rodinu Otce jsme opustili těsně po jeho odjezdu na expedici. Matka se naučí sama vést jeho firmu a ani jí Otec příliš nechybí. Jednoho dne objeví na zahradě zakopané malé dítě, ještě živé. Policie záhy najde černošku, které dítě patří, ale Matka se za ni zaručí a nechá ji bydlet i s dítětem v podkroví. Po návratu se Otec proti tomu nijak nepostavil, zjistil, že jeho žena je samostatná, dokonce se jí podařilo sjednat několik výhodných zakázek. Jednoho dne přijel k domu černošský klavírista Coalhause Walker a ptal se po Sarah, černošce, která žila v podkroví. Ta ho nechtěla ani vidět, ale Walker pokračoval ve svých návštěvách každou neděli, až Sarah svolila a setkala se s ním. Walker byl hrdý muž, vydělával dostatek peněz, aby si mohl dovolit auto. Setkával se však s předsudky bílých. Když se jednou vracel od rodiny zatarasili mu cestu hasiči a tvrdili, že musí zaplatit mýtné. Walker to odmítl a když ho nechtěli pustit došel si pro strážníka. Když se s ním vrátil, našel své auto s poškozenou střechou a s výkalem na sedadle. Walker požadoval plnou nápravu, ale strážníkovi se zdálo, že na to, že je černoch, toho chce příliš, tak ho nepodpořil. Walker se dožadoval nápravy na všech možných úřadech, ale všude narážel na neochotu a opovržení. Sarah řekl, že si ji vezme teprve až se tento problém vyřeší. Sarah je z toho zoufalá. Dozví se, že má město navštívit viceprezident James Sherman. Rozhodne se přimluvit se u něj za Walkera. Prodírá se davem, aby k němu mohla promluvit, ale je udeřena do prsou členem viceprezidentovi ochranky a zatčena. Rodina až druhý den zjistí, kde Sarah je, a snaží se jí pomoct. Za týden však Sarah zemře. Walker jí z peněz ušetřených na svatbu vystrojí pohřeb. Pak se stáhne do ilegality. V noci spolu se svými kumpány zapálí požární zbrojnici a postřílí přítomné hasiče. Ale náčelník hasičů William Conklin přežije. Walker požaduje, aby byl Conklin vydán jeho spravedlnosti.

Mladší bratr byl uchvácen Walkerovou osobností. Připojí se k jeho skupině a pomáhá jim jako výrobce výbušnin. Walker spáchá ještě několik útoků a jeho případem se začne zabývat tisk ve velkém. Strach, který Walker šíří, změní názor lidí na tuto kauzu, Conklinův čin je odsuzován. Konečně se Walker rozhodne vynutit si své právo ještě razantnější cestou. Obsadí knihovnu milionáře Morgana, podminuje ji a požaduje splnění svých požadavků, ze kterých vypustí smrt Conklina. Nakonec je Conklin donucen opravit Walkerovo auto. Členům jeho gangu se podaří uprchnout a Walker se vzdá. Když však vychází z knihovny s rukama nad hlavou spustí se střelba.

Toto byl pravděpodobně ten nejdůležitější příběh. Je to patrné z toho, že Walker jako jediná fiktivní postava má jméno. Tento příběh se také stal předlohou pro Formanův film Ragtime. Dále můžeme sledovat osudy Mladšího bratra, který se připojil k povstalcům v Mexiku, kde také zemřel, Tatka, který se stal filmovým režisérem a v Atlantic City se setká s rodinou Otce, kde dojde ke sblížení Holčičky a Chlapce. Stejně jak byl překotný začátek, tak i poslední dvě stránky rychle uzavřely osudy všech hrdinů. Otec zahynul, když se plavil do Anglie prodat některé vynálezy Mladšího bratra, Matka se rok po jeho smrti provdala za Tatka, Emma Goldmanová byla vyhoštěna ze země a Evelyn Nesbitová ztratila svou krásu a propadla se do neznáma.





Životopis spisovatele: Edgar Lawrence Doctorow
Hodnocení: (hodnotilo 17 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info