Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Emil a detektivové

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Emil a detektivové
 
Autor: Erich Kästner
Název díla: Emil a detektivové
Datum vložení: 16.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Kniha, jejíž děj se odehrává v Berlíně na počátku třicátých let, vypráví o studentu Emilu Tischbeinovi a jeho podnikavých kamarádech.

Emil veze babičce do Berlína sto čtyřicet marek. Ale ve vlaku usne a někdo mu peníze ukradne. A když se probudí, v kupé už nikdo není. Podezřívá svého spolucestujícího, pana Grundeise, který nosí tvrďásek, jenže neví úplně jistě, zda je tím zlodějem opravdu on.

Vlak zastavil ve stanici Zoologická zahrada. Emil vykoukl z okna a podezřelého pána zahlédl. Popadl kufr, a rozběhl se za ním. Přitom měl vystoupit až na Bedřichově třídě, kde na něj už netrpělivě čekala babička a sestřenice Pony. Ale nedočkaly se. Nakonec celé ustarané odešly domů.
Mezitím Emil sleduje pána s černou buřinkou. Naskočí za ním do tramvaje a přitom ani nemá lístek. Pán vystoupí. Emil také. Pán zamíří ke kavárně, sedne si na terasu a objedná si dvě vejce do skla. Emil se schová za stánek s novinami.

Tam ho osloví jeden berlínský kluk. Říkají mu Gustav s houkačkou, protože s sebou všude nosí starou automobilovou houkačku. Emil se mu se vším svěří. Gustav sežene své kamarády, z nichž každý věnuje své kapesné na nutné výlohy. Takže když zloděj nasedne do taxíku, kluci detektivové ho jiným mohou sledovat.

Pan Grundeis si najal pokoj v hotelu Kreid. Gustav se převlékl za liftboye a vyzvěděl, kdy bude pán v tvrďásku vstávat.

Příští den za pomoci spousty dětí z města zloděje konečně chytili. Emil si svoje peníze poznal podle dírek, které do bankovek udělal špendlíkem. A za dopadení hledaného zločince obdržel tisíc marek jako prémii.

„Myslíš, že z toho, co se stalo, neplyne žádné poučení?“ zeptala se babičky teta Marta.
„Ale ano!“ řekla babička.
„A jaké?“ ptali se všichni najednou.
„Peníze posílejte vždycky jen poštovní poukázkou!“ řekla babička a rozesmála se jako hrací skříňka.





Hodnocení: (hodnotilo 252 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info