Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Pravidla moštárny

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Pravidla moštárny
 
Název díla: Pravidla moštárny
Datum vložení: 16.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
St.Clouds je staré osiřelé městečko, kde se původně těžilo dřevo, a s růstem těžby, rozrůstáním se města, přicházely do St.Clouds i prostitutky. Ty zde bohužel zanechávaly své nechtěné potomky a tak byl zde založen sirotčinec.

Doktor Wilbur Larch se tu stal lékařem, porodníkem, vychovatelem, částečně i učitelem v jednom, těsně po svém vystudování.

Děj začíná po narození Homera Wellse, jednoho z mnoha sirotků se stejnými, mizivými šancemi na adopci.

Po čtyřech nešťastných pokusech se dr. Larch vzdává naděje na jeho adopci a dítě se stává neoddělitelnou součástí St.Clouds.

V Homerových 14- ti letech, se Larch rozhodne vyučovat ho porodnictví a základům medicíny, jakožto svého nástupce. Porodnictvím jsou míněny porody, ale i v té době zakázané potraty. Je velmi zručný, ale postaví se proti potratům, protože jeho ideologií je, že i malé embryo je tvor.
Jednoho dne do St. Clouds přijíždí mladý pár- Candy Kendallová a Wally Worthington-oba z velmi vážených rodin v Cape Kenneth. Candy je v druhém měsící těhotenství. Oba jsou v té době studující, a tak si dítě nechtějí ponechat
Dr. Larch v nich vycítí šanci pro Homera a proto chce, aby s nimi odjel na pobřeží, do Cape Kenneth. Není to lehké loučení, protože po dvaceti letech, bere Larch Homera jako syna, a Homer Larche jako otce.
Po cestě a následně i v Cape Kenneth se z této trojice stanou nejlepší přátelé. Homer začně pracovat v sadařství rodiny Worthingtonů, ba dokonce i bydlet v jejich domě.

Začíná válka a Wally se přihlásí jako dobrovolník do Barmy, kde dostane zásah. Několik měsíců je pohřešovaný, a mezitím se rodí velmi pevné citové pouto mezi Homerem a Candy. Candy přichází do jiného stavu, ale rozhodnou se dítě si ponechat. Odjíždí do St. Clouds, kde Candy porodí syna Angela. Nemohou to však říci Wallyho matce- Olive Worthingtonové a rozhodnou se lhát, že je Angel adoptovaný. Zastihne je tam i zpráva, že je Wally naživu, ale ochrnutý. Vracejí se proto do Cape Kenneth, do sadařství Oceans View.

Navzdory mateřství Candy, vychovává syna spíše Homer, Candy je taková „výpomoc.“Časem si bere Wallyho. Všichni žijí společně-Olive, která vzápětí umírá, Candy, Wally, Homer a Angel.

Plynou léta, každý rok přijíždí do Oceans View parta česáčů s předákem- panem Rosem.Je to společnost, s vlastními pravidly, které udává pan Rose-postrach díky svému skvělému zacházení s noži.

Patnáct let od narození Angela, přijedou česáči pana Rose i s jeho dcerou- Rose Rosovou. Naneštěstí se do ní zamilovává Angel. Postupně je odhalen Rosův incest s dcerou, která jeho následkem otěhotní.

Ačkoliv si Homer přísahal, že potraty provádět nebude, tento incident mu postačí, aby si uvědomil potřebnost interrupcí pro společnost. Provede Rose potrat, a ta ještě tu noc mizí. Jednu věc však stihne udělat- smrtelně pobodat svého otce.

Umírá dr. Larch. V Homerovi se probouzí svědomí, a podvodem, který učinil Larch ještě před svou smrtí, se vrací jako lékař do St. Clouds.
Ještě předtím však svěří Homer s Candy své tajemství Angelovi a Wallymu.
Román se zabývá několika otázkami: důležitostí interrupcí pro společnost (svobodná volba ženy), vůdcovstvím pomocí zastrašování (pan Rose), milostným trojúhelníkem (Candy, Wally a Homer), problémem sirotků, incestem (Rosovi) ale hlavně pomocí druhým…





Životopis spisovatele: John Irving
Hodnocení: (hodnotilo 16 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info