Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Hřebec grošák

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Hřebec grošák
 
Název díla: Hřebec grošák
Datum vložení: 16.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Hlavní postava,dívka Kalifornia,je vdaná za opilce Johnyho.

Ukázka č.1

Žijí na malé farmě v údolí,uprostřed kopců.Johny hraje rád karty a jednoho dne přivede domů krásného hřebce,kterého vyhrál.Přinese také nějaké peníze.Za dva dny jsou Vánoce a on nepřivezl nic pro jejich dcerku Kristinu.Proto se Kalifornia rozhodne jet příští den brzy ráno do města pro dárky.

Kalifornia svého muže nemiluje,je jí odporný,jakékoli manželské soužití snáší pouze z povinnosti.Veškerý svůj volný čas a lásku věnuje své dceři.Vztah obou manželů snad nejlépe vystihuje skutečnost,že Johny neváhal o svou ženu hrát karty a prohrál ji.Kalifornia proto musela 2 dny spát s jiným mužem.

Kalifornia tedy ráno vyjela a při zpáteční cestě,kdy už byla tma,chtěla překročit brod nedaleko od domova.Ale kobylka dostala strach.Nebylo vidět na krok a ač dívka dělala,co mohla,kobylka se nechtěla hnout z místa.Celá scéna je líčena velmi dramaticky,dokonce v jednu chvíli se bryčka málem překotí.Kalifornia si v poslední chvíli vzpomene na modlitbu.

Ukázka č.2 (1.část)

Kalifornia vypřáhla bryčku,omotala si dárky provazem kolem těla,a vyhoupla se na kobylu.

Ukázka č.2 (2.část)

Kalifornia dojela domů,usušila dárky a ráno měla Kristina své nové věci v pořádku.

Dívka zpočátku hřebce nenáviděla,tedy alespoň si to myslela.Obdivovala ho pro jeho krásu a ušlechtilost,a zároveň ho nenáviděla pro jeho neužitečnost neboť sloužil pouze Johnyho ješitnosti.Ale postupem času na něj neustále musela myslet,byla nervózní,nemohla se na nic soustředit.Neustále myslela na to,že spatřila Krista o štědrovečerní noci.Začala přemýšlet o tom,co se skrývá za kopci,které jsou vidět z jejich farmy.

Ukázka č.3

Tady už začíná být patrné,co se s ní vlastně děje.Hřebec pro ni začíná být Bohem,chce mu být stále na blízku.Proto vychází z domu a vydává se směrem k ohradě.

Ukázka č.4

Vyjeli na kopec, Kalifornia hřebce uvázala.

Ukázka č.5

V této části jsou výhradně popsány dívčiny myšlenky.Postrádají jakoukoli rozumovou nebo snad dějovou složku.Její představy jsou zde vyjádřeny v symbolech a různých náznacích,jsou to myšlenky o Bohu,o jeho zjevení a podobě.

Příběh končí nocí,kdy Kalifornia jde opět k hřebcově ohradě.Johny však po ní zatouží a vydá se ji hledat.Dokonce na ni poštve psa.Kalifornia mu tedy uteče do hřebcovy ohrady.Pes začne na hřebce dorážet,pořádně ho rozdráždí.To vyděsí Kristinu,která celou scénu vidí z farmy.Neváhá a běží s puškou na pomoc svým rodičům.Mezitím hřebec napadl Johnyho a těžce ho zranil.

Ukázka č.6

Proč Kalifornia zastřelila hřebce?

V jejím srdci nejspíš proběhl veliký boj.Zbožňovala hřebce a uvítala,že zabil jejího neustále se opíjejícího manžela.Ale nakonec si uvědomila,čím je povinna společenské morálce,i když tím zabije svého Boha.Tragika příběhu nespočívá v odporu k životu,ale v tragické katarzi, očištění,které má v sobě cosi povzbuzujícího.Tímto se dílo podobá antické tvorbě. Samotný hřebec tu samozřejmě není jen vymyšleným symbolem.Je to symbol přírody,je popsán s láskou jako krásný a ušlechtilý hřebec,ale pořád jako zvíře,které nejednou zahanbuje člověka.Jako protipól je tu Indiánka, míšenka, která velice trpí opilectvím a hrubostí svého muže,poameričtěného Holanďana.To bychom mohli vysvětlit tím,že velice trpěl tím,když mu jeho milovaný Karmel začali osídlovat "chtiví Američané".Ale přes všechny tyto negativní stránky zůstal Jeffers na straně člověka a lidstva.

A jak vůbec vznikl Hřebec grošák?

Na jedné ze svých toulek jižně od Karmelu přišli Jeffers a Una k opuštěné farmě,úplně z ní vyzařoval stín nějaké tragédie.Později zjistili,že tam žil muž,který byl zabit hřebcem.

A scéna na brodu?

To byl zážitek indiánské služebné u básníkových přátel.

Hřebec grošák je básnická povídka,kladoucí důraz na alegorický a symbolický význam prostředí,ve kterém se příběh odehrává.

Celá povídka se skládá z epických a lyrických částí,které se neustále střídají.Střídají se naprosto neočekávaně,bez jakýchkoli předělů.

Lyrická složka má vyjádřit základní problémy moderního člověka a lidstva.Jsou zde dány do kontrastu věci stálé, nejčastěji skály,oceán nebo ptáci,tedy přírodní motivy,a člověk,jakožto zástupce civilizace a moderního světa.Tyto stálé předměty jsou symbolem neměnnosti a podstaty vesmíru, neustálého cyklického koloběhu přírodních jevů a relativity vesmíru.Je to něco,co je neustále přítomné a trvalé.Naopak člověk je zde symbolem sebelásky a špatného vlivu civilizace.Celou touto konfrontací se autor snaží nalézt lepší cestu k vyjádření nových uměleckých hodnot,které by lépe vyjadřovaly možnosti moderního člověka v rámci vesmíru.

Naopak v povídkové části je pravdivě poukázáno na morální hodnoty tehdejšího člověka(opilec Johny).Je zde naprosto demytizován vztah člověk-zvíře(zastřelení hřebce).Autor sice stojí na straně člověka(přežití Kristiny a Kalifornie),ale v boji příroda-člověk,zvíře vyhrává na plné čáře(zabití Johnyho hřebcem).Proti puškám příroda samozřejmě nic nezmůže.





Životopis spisovatele: Robinson Jeffers
Hodnocení: (hodnotilo 10 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info