Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Cesta do Indie (A Passage to India)

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Cesta do Indie (A Passage to India)
 
Autor: Edward Morgan Forster
Název díla: Cesta do Indie (A Passage to India)
Datum vložení: 17.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
CESTA DO INDIE

Hlavní postavy:

Dr. Azíz – mladý muslimský chirurg
Ronny Heaslop – anglický úředník
Adéla Questedová – jeho snoubenka
Paní Moorová – matka Ronnyho, přátelí se s Azízem
Cyril Fielding – misionář v Indii, učitel mladých indických chlapců, přítel Azíze
Dr. Callendar s manželkou – Angličané, nesnášejí Indy
Pan McBryde – zastupuje anglickou stranu v soudním procesu
Mahmúd Alí – zástupce Azíze u soudu

Hlavním tématem tohoto díla je konflikt mezi západními a východními kulturami v Indii a mezi britskými vládci a Indy. Je to vlastně román o lidských vztazích v dobách koloniální britské nadvlády v Indii. Forster zde vymezil dva protichůdné tábory lidských postav: na jedné straně je to povýšenecká anglická menšina reprezentovaná v prvé řadě arogantním dr. Callendarem a jeho ženou, dále průměrným úředníkem Ronnym Heaslopem a jeho dívkou Adélou. Ta za Ronnym přijela z Anglie, aby zjistila, jestli se k sobě opravdu hodí, a to i mimo rodnou zemi. Na druhé straně je to pak doktor Azíz, citlivý inteligentní muslimský chirurg, který se značným přemáháním snáší ponižování ve své vlastní zemi. Mezi tyto dva tábory postavil Forster dva sympatické hrdiny, kteří se v Indii cítí skutečně jako hosté a snaží se pochopit Indy a jejich situaci a chovat se k nim velmi citlivě. Jsou to Cyril Fielding, který si za své sympatie k Indům vyslouží opovržení anglické menšiny, a Heaslopova matka paní Moorová.
Vlastní děj příběhu odehrávajícího se v indickém městě Čandrapur začíná, když se Azíz seznámí s paní Moorovou, starší anglickou ženou a stanou se z nich přátelé. Azíz je tím tak nadšen, že našel příznivce mezi Angličany, že zorganizuje expedici do Marabarských jeskyní pro paní Moorovou a Adélu, snoubenku jejího syna Ronnyho, se kterou přicestovaly do Indie společně. Azíze stojí přípravy velké finance, přesto ale chce, aby se výprava vydařila co nejlépe a snaží se pro anglické dámy zařídit nejlepší komfort. Prohlídku první jeskyně absolvují všichni společně, paní Moorová je však velmi unavena, a proto se do další jeskyně v Kauvá Dólu vydává Azíz sám s Adélou a jedním průvodcem. Zde se mu však Adéla ztratí. Po návratu do města je Azíz náhle zadržen policií – Adéla ho obvinila z pokusu o znásilnění uvnitř Marabarské jeskyně. Paní Moorová je Adéliným chováním velmi podrážděna, nemá již ani chuť se s Adélou a s Ronnym bavit a raději odplouvá zpět do Anglie a za svými 2 dalšími dětmi, Stellou a Ralfem. Poměry v Indii ji však natolik zkormoutily, že cestou do rodné země zemře. Během bouřlivého soudního procesu však Adéla náhle změní názor a své obvinění proti Azízovi stáhne zpět.





Hodnocení: (hodnotilo 33 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info