Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Magor dětem

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Magor dětem
 
Název díla: Magor dětem
Datum vložení: 18.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Dílo bylo původně vydáno v samizdatu, jelikož texty s vyjímkou dvou posledních
· Ukolébavka v zelené zlaté pro Františku a Martu k svátku
· Pohádka pro Martu k svátku ( a pro Františku taky) o tom co dělají noční skřítci

vznikly během autorova pobytu ve vězení souběžně s jeho sbírkou Labutí písně.

Dílo Magor dětem, což je sbírka poezie a pohádek, je v Jirousově tvorbě zvláštní především tím, že je vyjímečně psáno prózou.
Básně a pohádky jsou určeny jeho dvěma dcerám Františce a Martě, kterým se snažil svou tvorbu tajně odesílat domů.

Později,kdy už bylo dílo vydáváno i v exilových vydavatelstvích byl připojen text Když uléhají beránky z roku 1983– ukázka:

Cituji: Když uléhají beránky
za obzor na západ,
půjdeš Františko taky spát.

Když vítr, který pásl je,
ulehne na souvratě
zavřou se oči Martě,
usne a spí.

A andělíčci přiletí
na čela postýlek.
Vůně dne rozleží se v snech
a s vůní noci promíchány
obalí něžné usínání.

A zahrady se naplní
rosou a milostí.
Svěceným zrním ptáky v hnízdech
andělé pohostí.

Na rozdíl od jiných sbírek např. Labutí písně autor v této knize nepoužívá vulgarismy, cynismy a slova, která v literatuře bývají či bývala vytečkována.

Autor se snaží ve svých verších a pohádkách ukázat svoji lásku k dětem (svým dcerám) a proto také používá zdrobněliny jako např. : bříško, miláček, peřinka atd., které se přibližují dětské mluvě.

V basníčkách MAGOR zobrazuje reálný dětský svět a obvyklé všední úkony, které nás v dětství provázely např: praní plínek, vaření kašičky, koupání dětí …
Ukázka: MÁMA MUSÍ VYPRAT PLÍNKY

Cituji: Máma musí vyprat plínky,
má dvě holčičky malinký,
máma musí smažit jíšku
do polívky pro Františku,
uvařit krupišku v mlíčku
na kašičku pro Martičku.

Máma musí večír vždycky
ohřát vodu do vaničky
a nesmí pak při koupání
zapomenout na zpívání.
Přivolá tím andělíčky
do postýlek nad holčičky,
přivolá tím andílky
nad holčičky malinký.

V pohádkách MAGOR využívá typických pohádkových postav, jako jsou např.: skřítci, čarodějnice, kteří dodávají těmto prózám nádech tajemna, pohádkovosti a naděje, že v pohádkách vždy dobře dopadne.

Ukázka z Pohádky pro Martu k svátku ( a pro Františku taky) o tom co dělají noční skřítci:

Cituji:
A někdy si skřítci hrají na hrušky hniličky. Vylezou na strom, sednou si do řady na větev a tiše tam hřadují. Po nějaké době se jeden skřítek pustí a žuch! bouchne do trávy pod stromem. Žuch žuch! pustí se další skřítci. a tak to bouchá celou noc. Máma slyší ze zahrady temné bouchání a myslí si, že noční větřík shazuje jablka se stromů. Takhle skřítci pletou lidem hlavy. To všechno a ještě spousta, spousta dalších věcí se děje v noci, když velká máma skřítků rozsvítí nad světem světýlka hvězd. Dobrou noc. Marto, dobrou noc, Františko!


Podle mého názoru na sebe Jirous upozornil a získal popularitu hlavně díky svému provokativnímu jednání a vystupování, ve kterém veřejně ukazoval svůj postoj ke komunismu a tím, že se toto promítlo i do jeho tvorby, získal své čtenáře, oblíbence a také místo v naší literatuře.


Vlastní hodnocení:
Obecně můžu říct, že se mi básničky a celkově poezie špatně čte, špatně chápe a proto mě ani tato kniha nezaujala.Doporučuji pouze tomu, kdo by měl o toto téma zájem.


underground (podzemní kultura)
kulturní směr rozvíjející se v pol. 60. let 20. stol. (Plastic People of the Universe)
v hudbě: postupy a interpretace, které zdánlivě jednoduchou hudební poetiku často využívají pro originální hudební experimenty.
v literatuře: vyjádření odporu vuci konformní, konvenční a zfetišizované kultuře a jejím normám. Usiluje o bezprostřední vyjádření touhy po osvobození z pout banálního a konzumního životního stylu (i za cenu šokující otevřenosti, zejm. v oblasti morálky a sexu). Zámerne užívá vulgární výrazy

skupina Plastic People of the Universe
česká rocková skupina, založená v roce 1969. Spolupracovala s Ivanem M. Jirousem. Věnovala se psychedelické hudbě, později zhudebňování české poezie. Pokoušela se též o fúzi rocku s vážnou hudbou.Zákrok komunistické moci proti skupině v roce 1976 byl jedním z impulsu pro vznik Charty 77.
Z díla: Pašije, Pulnocní myš, Hovězí porážka, Co znamená vésti koně





Životopis spisovatele: Ivan Martin Jirous
Hodnocení: (hodnotilo 40 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Magor dětem Jirous, Ivan Martin 283 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info