Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Logika

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Logika
 
Autor: Michal Peliš
Název díla: Logika
Datum vložení: 25.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Autor podává stručný přehled základů logiky, které by měl zvládnout uchazeč na PF (hlavně UK) a další humanitní fakulty. V první kapitole se zabývá výrokovou logikou - syntax, sémantika, úsudky. Klasické základy, se kterými se je možno setkat i v matematice na SŠ doplněné o pár speciálnějších poznatků.

Druhá kapitola nastiňuje základy predikátové logiky prvního řádu - syntax, sémantika, teorie množin - na bázi matematiky SŠ, ale doplněná o logické úvahy. Ve třetí kapitole vysvětluje základná vztahy subjekt-predikátových výroků, které jsou potřebné hlavně pro čtvrtou kapitulu - negace - na bázi predikátové logiky. Trošku mi tu chybí negace výroků, kterou však obsahuje např. Z. Zastávka.

Pokračuje pátou kapitolou, která je podstatnou součástí právnických testů - úsudky v predikátové logice - úvahy na základě zakreslení struktury premis do množin a snahy najít protipříklad pro závěr (kdy by neplatil). Trošku navazuje 6. kapitola, která nastiňuje některé problémy, které mohou nastat při logické analýze úsudků v přirozeném jazyce, nicméně jde o problémy značné obtížnosti (naštěstí je zmiňuje jen letmo).
Dva dodatky obsahují příklady odvozování (dovozování) z textu a několik zajímavých (hravých) úloh.

Samozřejmě obsahuje ještě 5 souborů úloh na procvičení.





Hodnocení: (hodnotilo 0 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz