Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Účastníci zájezdu

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Účastníci zájezdu
 
Název díla: Účastníci zájezdu
Datum vložení: 25.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Hlavními hrdiny románu, slavného českého spisovatele, jsou téměř všichni účastníci zájezdu do letoviska v nedaleké Itálii! Spisovatel se vkrádá do role Maxe, který pozoruje celý týden všechny postavy a přemýšlí, co by o nich napsal. Je brán jako známý spisovatel, který ale dlouhou dobu nic nenapsal!

Dále jsou na zájezdu dva homosexuálové, údajní Maxovi kamarádi: Ignác a Oskar. Jedna asi třicetiletá dívka s rodiči, které Max přiřknul jméno Jolana. Dvě staré, asi sedmdesátileté „babky“: Helga a Šarlota. Dále pak dvě studentky filozofické fakulty: Denisa a Irma. Známý pan poslanec s rodinou, další rodinky s dětmi a dva lidé: Košťálová a Petrescu, kteří provázejí knihu různými citáty a o kterých Max neví, kam je zařadit! No a konečně slečna průvodkyně! Je to oslnivá blondýna, která nedávno vystudovala. Nechává si říkat Pamela, je velice jednoduchá a dost omezená, ale Maxe moc přitahuje!

Max se pohodlně usadil a začal přemýšlet, kde má vlastně začít…? Rozhodl se, že bude nejlepší, když tomu nechá volný průběh a zkusí vymyslet jména pro spolucestující. Ta dívka vedle něho nebyla sice nijak zvlášť krásná, ale bylo znát, že to má v hlavě srovnané. Hned, jak ji spatřil vybavilo se mu jméno Jolana – a to také dostala!

Muž, který seděl vedle ní, ho nijak nezaujal! Jen si všiml, že má na rukou velké mozoly a mluví Rusky. Za nimi seděli Jolaniny rodiče. Matka si stále něco četla a připomínala Jolaně, zda si vzala kinedryl. Celkem oprávněně, neboť kvůli ní museli asi 3x stavět, aby se mohla vyzvracet! Jolanin otec měl v sobě asi půl litr vodky, poklimbával a v jedné velmi prudké zatáčce spadl do uličky, čímž pobavil bezmála celý autobus. Vedle Maxe seděl muž, kterého moc dobře znal, ale zprvu ho neuměl nikam zařadit. Slyšel, že ho jeho žena oslovuje Hynku, tak mu jméno ponechal! Až později zjistil, že je to vlastně ten mladý pan poslanec. Jeho žena se jmenovala Zuzana a syn Jakub!

Dvě vepředu sedící studentky nazval Irmou a Denisou, bylo vidět, že jsou znuděné a povrhují všemi ostatními. Hlavně pak Helgou a Šarlotou, dvěmi důchodkyněmi, které vyrážejí rok co rok na pobytové zájezdy do různých zemí! Řidiči autobusu Karel a Karel, dávali všem k dobru, že mají vracet šálky od kávy, aby jim ji nemuseli dávat do kelímků, které velmi pálí! Cesta jinak probíhala vcelku spokojeně! Ignác měl něco vypito, tak usnul Oskarovi na rameni! Zuzana se hádala s Hynkem a Jakub se stále škrábal v zadku!

Ubytovali se v pohodě! Problémy nastaly až u večeře! Kdo s kým bude sedět? Denisa se bála toho, že na ně vyjdou ty dvě senilní „babky“, tak radši s Irmou přichvátli! Nakonec se to vše v klidu vyřešilo!
Po večeři dostala Pamela ten velmi špatný nápad, aby se všichni sobě navzájem představili! To se Maxovi ale vůbec nelíbilo! „Když už jsem konečně pracně vybral jména pro své hrdiny, tak mi to ta káča překazí“ říkal si! A opravdu! Děti jedné povedené rodinky, v který se nebavili jinak než sprostými slovy, se nejmenovali Jára a Klára, nýbrž Tomáš a Hanka! Tak to teda ne, říkal si Max! Vše zůstane při starém! Nebudou mi v tom dělat žádné velké převraty! A tak to pokračovalo ve všem!
Vždy něco sepsal, pak zase přeškrtal! Jednou večer, když už ležel v posteli, někdo zaklepal! Byl to Hynek, který neměl kde spát! Jeho žena se zamkla v pokoji a nepustila ho dovnitř! Měli velice zvláštní vztah! Neklapalo jim to téměř 5 let! Od té doby, co začal být více známý a objevoval se v televizi!

Vyzpovídal se mu snad ze všeho! Max nechtěl být na tak velké problémy sám a vzal Hynka ke svým homosexuálním kamarádům! Později se k nim přidala ještě Denisa s Irmou, Jolana a její otec! Byla to párty ve velkém stylu! Oskarovi se příliš nelíbila, hlavně když viděl, jak se Ignác opíjí a kouří trávu! Ale ostatní byli ve svém živlu! Ke konci odcházeli po párech nebo alespoň ve velkých kličkách! Hynek si odvedl Denisu do Maxova pokoje, a ostatní se rozešli do svým pokojů! Ráno si na ně každý stěžoval, ale jim to bylo ve své podstatě jedno!!! Každý den chodili k moři nebo k bazénu, Max psal a bylo jim fajn! Irma byla na Denisu naštvaná, neboť si všímala pana poslance více než jí! Oskar byl zase naštvaný na Ignáce, protože se vydal stopem do Říma, aby „vynadal svatému otci, že je proti adopci dětí homosexuály“! A takových rozepří tu bylo více! Hynek se se Zuzanou usmířil, ale bylo mu jasné, že jejich vztah nemá žádnou budoucnost!

Na závěrečný večer byl přichystán večírek! Pamela se opravdu snažila! Vymýšlela hry, stále se hihňala a byla sama se sebou moc spokojena! Ostatním se to taky celkem líbilo, ale byli by radši na pokojích a v klidu si povídali!

A tak skončil jejich slavný pobyt! Max měl snad všechny poznámky k románu, který se chystal začít psát! Seděl v autobuse, pozoroval přiopilého Ignáce i Jolanina otce a přemýšlel, proč s ním vlastně Oskar stále zůstává…!

Jolaně bylo špatně, Ukrajinec o ni pečoval! Maxe velmi mrzelo, že se o něm v celém románu ani nezmínil! Jinak bylo vše jako dříve! Na jedné zastávce šel Hynek s Denisou ven, chtěli si v klidu popovídat! Zuzana mu ještě předtím udělala další scénu a on si uvědomil, že se bude muset asi opravdu rozvést!

Když dojeli do Prahy, tak se strašlivě rychle rozutekli do svých domovů! Max se těšil, až bude doma – v Krči, napustí si vanu a bude jen tak relaxovat! Ostatně dávno v Krči byl – už od začátku…

Kniha se mi velmi líbila! Hezky se četla, ale dalo opravdu velkou práci, alespoň v kostce shrnout celý její děj! Bylo tam nepřeberně mnoho postav a každý měl svůj příběh a svou povahu! Tak jsem se snažila, alespoň co nejstručněji!





Životopis spisovatele: Michal Viewegh
Hodnocení: (hodnotilo 636 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info