Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Poklad na ostrově

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Poklad na ostrově
 
Autor: Robert Luis Stevenson
Název díla: Poklad na ostrově
Datum vložení: 26.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Hlavní hrdina, chlapec Jim Hawkins, vypráví svůj příběh cesty za pokladem na ostrově v jižních mořích. V hostinci jeho rodičů záhadně umírá starý bukanýr Bill Bones. Mapa ostrova, kterou Jim objeví mezi jeho věcmi, přesně zaznamenává polohu pokladu slavného pirátského kapitána Flinta. O plánek se začne velmi zajímat šlechtic Trelawney a lékař (a zároveň smírčí soudce) Livesey, nakonec oba muži zorganizují námořní plavbu, které se Jim zúčastní jako steward a plavčík.

Přes varování kapitána Smoletta se pan Trelawney rozhodne najmout také jednonohého mořského vlka Johna Silvera a na jeho doporučení i značnou část posádky. Během plavby Jim objeví, že se Silver - lodní kuchař pokouší zorganizovat vzpouru, která také skutečně propukne, jakmile loď dorazí k cíli. V nestřeženém okamžiku se Jimovi podaří uniknout na břeh, kde je svědkem Silverovy krutosti a potkává pomateného Bena Gunna, kterého piráti na ostrov vysadili před několika lety.

Podruhé opouští Jim své přátele, když se jim podaří odrazit zběsilý útok vzbouřenců, z nichž, jak se ukáže, patří většina k bývalé Flintově posádce. Chlapec dokonce vymaní loď z jejich vlivu. Při návratu je však zajat, Silver se ho ale naštěstí rozhodne ušetřit. Jim se tak stává rukojmím a nedobrovolným účastníkem hledání pokladu, který už ale předtím vykopal Ben Gunn a na jehož místě na ně čekají jeho přátelé.

Teď je pro změnu zajat Silver, i když ne nadlouho, neboť jim unikne v jednom z karibských přístavů. Tři zbylí piráti jsou zanecháni vlastnímu osudu na ostrově.

Jimovo vyprávění je zhruba v polovině přerušeno vstupem dr. Liveseyho, který líčí první zápas se vzbouřenci. Autorova předmluva s titulem 'Má první kniha' uvádí okolnosti vzniku díla, objasňuje souvislosti se starší dobrodružnou literaturou a upozorňuje na význam motivů mapy a dalších detailů. Vše doplňuje poznámka spisovatelovy ženy a pozdější předmluva jeho nevlastního syna Lloyda Osbourna, jemuž je také kniha věnována.





Hodnocení: (hodnotilo 171 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info