Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Andělé pustiny

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Andělé pustiny
 
Název díla: Andělé pustiny
Datum vložení: 27.5.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Andělé pustiny jsou jedním z nejrozsáhlejších Kerouakových románů. Skládá se ze dvou knih - Andělé pustiny a Putování. Obě knihy na sebe navazují, liší se však místem. Kniha první, Andělé pustiny, je rozdělena na dvě části. První část - Samota v pustině - je dalším rozvinutím tématu povídky Sám na vrcholu hory (viz sb. Osamělý poutník, román Dharmoví tuláci). Popisuje Kerouakův pobyt na hoře Desolation Peak, práci požárního hlídače a běžné starosti života v divočině. Kerouac se do hor vydal proto, aby na vlastní kůži poznal dlouhodobou samotu, askezi a život v souladu s okolní syrovou a divokou přírodou. Popisuje běžné příhody, jako např. příchod na horu, setkání s medvědem, bouře, noci, výhled na protější obrovskou a pustou horu Hozomeen. Kerouac zde píše haiku, přemýšlí o zen-buddhismu a pomocí vysílačky se baví s ostatními hlídači. Druhá část první knihy - Samota ve světě - začíná Kerouakovým návratem do civilizace. Opět se po dlouhé době shledává se starými přáteli, účastní se literárních večírků, jazzových koncertů, zkrátka žije jako sanfranciský beatnik. Kerouac, ač to v knize nepřiznává, měl velkou radost z návratu do San Francisca a mezi přátele - ve skutečnosti se totiž v horách nudil, těšil se domů a litoval ztraceného času. Po svém návratu Kerouac zjistil, že za jeho nepřítomnosti se beatnici stali středem zájmu veřejnosti a potažmo i sdělovacích prostředků, čímž se v podstatě odsoudili k neslavnému konci na výsluní popularity. Kniha druhá nese název Putování a vznikla čtyři roky po dokončení první knihy, což vysvětluje i poněkud odlišný sloh obou částí. Je dalším z řady Kerouakových děl ve stylu románu Na cestě. Zachycuje jeho cesty a setkání s různými lidmi na silnicích, v barech, zkrátka všude, kudy Kerouac na svých cestách projíždí. Pro ilustraci stačí již názvy jednotlivých částí - Putování Mexikem, Putování New Yorkem, Putování Tangerem, Francií a Londýnem a Zpátky v Americe. Andělé pustiny jsou Kerouakovou méně známou knihou, neboť do jeho díla nevnášejí žádné nové prvky, jedná se spíše o románovou podobu jeho povídek a především podrobnější rozpracování autorova pobytu na Desolation Peaku.





Životopis spisovatele: Jack Kerouac
Hodnocení: (hodnotilo 11 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info