Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Nuda

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Nuda
 
Název díla: Nuda
Datum vložení: 31.5.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Hlavními postavami románu Nuda jsou Dino, jeho otec a matka, starý malíř, modelka Cecílie a herec Luciano.
Dino je syn z bohaté rodiny, jeho otec je někde na celoživotní pouti a vrací se jen pro peníze. Matka se stará o rodinné bohatství a o květiny v jejich vile. Svého syna miluje a snaží se ho pomocí peněz držet co nejblíže k vile potažmo k ní. Dino už delší dobu bydlí v ateliéru pár bloků od vily, ale matku navštěvuje jen zřídka. Žádná věc pro něj nic neznamená protože nemusí uvažovat nad její cenou a tak si k ničemu nedokáže vytvořit vztah. Nic s ním nemá nic společného. Snaží se to zahnat malováním. Dino nechce být bohatý, ale postupně mu dochází že se peněz nezbaví. Zjišťuje že není schopen už ani malovat a tak se jen nudí. Pozoruje oknem jak různé dívky chodí do ateliéru starého malíře stát modelem a jednoho dne si všimne že se na něj jedna usmívá. Od té doby už tam chodí jenom ona, usuzuje z toho že se malíř zamiloval a zůstal věrný jedné milence. Zanedlouho je malíř mrtev a na konci pohřebního průvodu si Dino opět všiml té dívky vyměnili si pohled a zase se minuli. Téhož dne se oba setkají v ateliéru starého malíře, který ještě nebyl zamčen. Skončí jako milenci, stýkají se každý den. Cecílie ho ale nudí stejně jako všechno co kdy v životě dělal. Chce se s ní rozejít, když v tom zjistí že je mu nevěrná s hercem Lucianem. Zamiluje se do ní protože se mu díky herci stala nedosažitelnou. Je tedy pro něj něčím. Od toho okamžiku se pokusí si ji vzít, uplatit ji, a zabít ji jen aby ho zase začala nudit a on se s ní mohl rozejít. Nic z toho se mu nedaří Cecílie žije jen pro sex a nejbližší budoucnost, nic jiného ji nezajímá. Ve stejném okamžiku kdy jí umírá otec Cecílie odjíždí s Lucianem na dovolenou. Dino je zdrcen vrací se autem domů a přemýšlí o sebevraždě. Chce odbočit ale míří na platan. Pak už se jen probírá v nemocnici. Při nehodě utrpěl mimo jiné i náraz do Hlavy, který ho zbavuje celoživotního pocitu nudy. Rozhoduje se že nechá Cecílii a herce šťastně žít a bude se věnovat sobě.





Životopis spisovatele: Alberto Moravia
Hodnocení: (hodnotilo 18 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info