Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Únos ze Serailu

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Únos ze Serailu
 
Název díla: Únos ze Serailu
Datum vložení: 31.5.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Je tomu již tři sta let, co se stal tento příběh a stal se v době, kdy turecká vojska pronikla až do Evropy a tehdy se stalo spoustu humorných i smutných scének mezi těmi, kdo přepadali a domácím obyvatelstvem. Vyhnout se těm asijským násilníkům nebylo snadné a do jejich spárů se jednoho dne dostala i krásná Konstans, když lupiči přepadli loď, na které se plavila a následně ji prodali Selimu Pašovi společně s její komornou Katkou a sluhou Pedrillou na trhu otroků. A protože o Turcích kolovalo mnoho pověstí a nechvalně se mluvilo zvláště o jejich harémech, nebylo divu, že Konstans měla velký strach ze svého osudu.

Když se ale po ní země slehla, mnozí se ptali, kde by mohla být. Až se zpráva o tom, že byla unesena a prodána Turkům dostala k mladíkovi jménem Belmote, který po Konstans již dlouho pokukoval a ten se rozhodl, že se vydá na cestu, aby ji osvobodil. Neváhal ani chvíli a hned se dal na cestu a po dlouhém putování se dostal až k paláci Seliho Paši, kde mu mrzoutský správce pašova harému Osmin potvrdí, že je na správném místě. Zároveň se setká se svým starým známým Pedrillem, který mu vypoví o všech svých strastech. Nejvíce ho totiž tíží, že Katka byla pašou darována Osminovi a proto ihned začnou spřádat plány na útěk.

Selima paša si mezitím Konstans skutečně zamiloval a oblíbil. Ta mu však lásku neoplácí a stále myslí na Belmota, který byl nyní Pedrillem představen pašovi jako slavný italský umělec, a ten ho přijmul do svých služeb. Nyní by mohli v nepozorovaném okamžiku uprchnout, ale problémem je onen Osmin, který hlídá Pedrilla i Belmota doslova na každém kroku. Ovšem s lahví vína a pusou plných přátelských slov se podaří Pedrillovi Osmina opít a on se odpotácí na lůžko kde usne. Teď se Pedrillo společně s Belmotem vydají za dívkami a domluví s nimi útěk přesně na půlnoc, kdy se mají připlížit pod jejich okna a vzbudit je serenádou. Tak se i stalo a dívky krátce se krátce po půlnoci dostali ze svých pokojů do zahrady. Hluku si však všiml jeden ze strážných a vzbudil Osmina, který je za pomoci stráží dopadl a vše řekl Selimu, který dal po výslechu, kdy se dozvěděl, že Belmot je syn jeho dávného evropského nepřítele, rozkaz k mučení. Vše nasvědčovalo tomu, že vše zle dopadne, avšak najednou paša změnil svůj názor, protože ho dojalo, když Belmot uznal za spravedlivé, že má odpykávat činy svého otce, takže dal všem čtyřem zajatcům svobodu. A tak se šťastné páry Belmote s Konstancí a Pedrillo s Katkou vydají na cestu z tureckého zajetí zpět domů.





Životopis spisovatele: Wolfgang Amadeus Mozart
Hodnocení: (hodnotilo 4 čtenáři)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info