Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Harry Potter a Fénixův řád

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Harry Potter a Fénixův řád
 
Název díla: Harry Potter a Fénixův řád
Datum vložení: 3.6.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Na začátku knihy je Dudley napaden mozkomory a nebýt duchapřítomnosti Harryho nevím, jak by to dopadlo. Strýc Vernon je pobouřen a navíc jej naštve množství sov, které se do jeho domu snesou s dopisy. Harry je vyloučen z Bradavic, protože při ochraně Dudleyho porušil výnos o omezení čar a kouzel. Jakmile Dursleyovi odjedou z domu, přijedou pro Harryho členové Fénixova řádu a odvezou jej do bezpečí. Setká se svými přáteli Ronem, Hermionou, Fredem, Georgem a dalšími, Rona a Hermionu seřve za to, že mu až do příjezdu nenapsali o dění v kouzelnickém světě. Seznámí se s členy Fénixova řádu a dozví se o jejich činnosti a členech. Potom jde s panem Weasleyem na přelíčení, na kterém se rozhodne o jeho porušení výnosu o omezení čar a kouzel. Je osvobozen, a Brumbál Popletalovi v podstatě řekne, že si myslí, že mozkomorové nebyli praví, ale že to bylo dílo právě Popletala a několika jeho nejvěrnějších spolupracovníků.

Jakmile se Harry a další studenti spěšným vlakem dostanou do Bradavic, začne zahajovací slavnost, na které se studenti dozvědí, že novou vyučující obrany proti černé magii je Dolores Jane Umbridge, blízká spolupracovnice Korneliuse Popletala. Má zde dohlížet na Harryho a Brumbála, protože ministr kouzel Popletal raději nechce uvěřit tomu, že je Voldemort opět mocný. Bojí se totiž, že by tato zpráva mohla ohrozit jeho kariéru. Proto vše popře a označí Brumbála i Pottera za blázny. Brumbála připraví o několik ocenění a hrozí, že bude pokračovat.

Tahle ženská dělá Harrymu a dalším "vyvoleným" samé naschvály a nepříjemnosti, a takhle to pokračuje velkou část knihy. Pokusí se rozpustit i seskupení několika studentů, kteří se cvičí v obraně proti černé magii. D.J. Umbridge se totiž pokouší zajistit, aby se proti černé magii nemohl nikdo bránit ani ji používat. A tak se tajně několik studentů v čele s Harrym snaží, aby alespoň oni se bránit dokázali.

Vydá také mnoho nařízení, které upravují chod školy, např. zakáže famfrpálovým týmům v Bradavicích fungovat, nechá rozpustit všechny kluby a podobná seskupení studentů atd. Kvůli incidentu, ke kterému dochází, má Harry doživotně zakázán famfrpál.

Harrymu se zdají hrozné sny, ve kterých Harry nejprve vidí, jak je těžce zraněn pan Weasley. Ukáže se, že byl opravdu napaden a nebýt Harryho snu, nejspíš by jej nikdo nenašel a on bez pomoci zemřel. Pak se mu však zdá, že jeho kmotr Sirius Black je také napaden. Harry a jeho přátelé se tedy vydají na záchrannou akci, majíc na paměti předchozí sen. Avšak vše je jen Voldemortova léčka, kterou vymyslel, aby mohl nechat Harryho zabít. Na místě, které viděl Harry ve snu, na ministerstvu kouzel, však není zraněný Sirius, ale skupina Smrtijedů, služebníků Voldemorta. Těm se snaží záchranná skupina uniknout a právě včas se tam objeví také členové Fénixova řádu. Při boji, který zde nastane zemře Sirius, Harryho kmotr. Dokonce se na ministerstvu objeví sám Pán zla, avšak jakmile uvidí Brumbála, raději rychle zmizí. Avšak to už uvidí i pracovníci ministerstva spolu s ministrem Popletalem. Ten se Brumbálovi a Harrymu omluví za to, že jim nevěřil a rozhodne, že se musí opět rozpoutat boj proti Voldemortovi.

A proto - DRUHÁ VÁLKA ZAČÍNÁ!

Ačkoliv je kniha místy použitými slovními obraty někdy lehce nesrozumitelná, rozhodně doporučuji si ji přečíst.





Životopis spisovatele: Joanne Kathleen Rowlingová
Hodnocení: (hodnotilo 1543 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info