Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Příběhy tisíce a jedné noci

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Příběhy tisíce a jedné noci
 
Název díla: Příběhy tisíce a jedné noci
Datum vložení: 4.6.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Vše začíná tím, že mocný král Šahrijád přistihne svou manželku při nevěře. Dá ji stít a přitom se rozhodne, že se každý den ožení a následujícího rána nechá svou novou manželku stít. Teprve krásná Šahrazád pozměnila běh osudu a každodenní popravy. O svatební noci začala svému muži vyprávět první příběh. Ovšem nedokončila jej. A protože král byl zvědavý jak příběh skončí, rozhodl se, že Šahrazád nezabije. A slovem bojuje Šahrazád každý večer o svůj život. Vypráví příběhy, které se odehrávají pod horkým sluncem v městech Káhira, Bagdád a Basra. Každý příběh je o někom jiném, každý příběh vypráví o něčem jiném a každý příběh skrývá orientální moudrost a poučení. Už po pár příbězích se nechá král obměkčit a ustupuje od svého hrozného zvyku. To ovšem Šahrazád neví, a tak noc co noc vypráví stále stejné příběhy.

V knize najdete celkem 24 příběhů. Najdete tam i takové známé příběhy jako o Alí Babovi a čtyřiceti loupežnících nebo o Aládínovi a kouzelné lampě a další.

Po třech letech se Šahrazád odmlčí a vyslovuje přání, aby zůstala na živu i kvůli třem synům, které mezitím porodila. Král ji ochotně vyhoví. A tak končí vypravování povídek tisíce a jedné noci.





Hodnocení: (hodnotilo 182 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info