Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Těžké melodično

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Těžké melodično
 
Název díla: Těžké melodično
Datum vložení: 4.6.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Jiné děti dostávají na hraní xylofonky. Zuzance stačilo požádat dědečka, aby si vysvlékl vestu. Ano. V té rodině je Smrť. Je těžké vyrůstat jako obyčejné děvče, když dědeček jezdí na velkém bílém koni a máchá kosou. Pak najednou musíte z jistých důvodů převzít zavedený rodinný podnik a spousta lidí si vás plete se zubní vílou. Musíte se také tváří v tvář postavit návykové hudbě, která se šíří po celé Zeměploše. To má na svědomí trojice hudebníků ve složení Chalamaďan Imp y Cilin, trpaslík Zlota, a troll Perm M. Skalice (M jako Modroš).
Tak přesně toto si mohou všichni přečíst na zadní straně 16. dílu Úžasné Zeměplochy.

Zuzanka je téměř normální dívka, které zemřeli oba rodiče a která když chce dokáže být neviditelná, aniž by však věděla jak to dělá. Jednoho večera ji však vyhledá krysí smrť (krysí kostřička s kosou), který jí za pomoci havrana jako tlumočníka vysvětlí, že její dědeček Smrť zmizel a ona teď musí začít dělat jeho práci.

Imp y Cilin, Zlota a Perm. Ti tři se setkají v Ankh-Morporku, když se chtějí zapsat u Cechu hudebníků. Bohužel nemají dost peněz a tak začínají hrát na černo po barech, aby si nějaké vydělali. Když ale Perm nechtěně rozsedne Impovi jeho harfu, musí se pro Impa sehnat nový nástroj. V jednom podivném obchůdku se jim podaří sehnat kytaru.

Skupina Howlling Rocks, která hraje hudbu s kamením, má vynikající úspěch (především u žen). Všichni jsou po jejich hudbě jako diví, ale hudba je mění a začíná se pomalu šířit po celé Zeměploše, kterou začíná ovládat. Za všechno může tajemná Impova kytara – je zde ukryta „čistá hudba“. Hudba také Impovi zachrání život, ale od té doby „žije“, jen když hraje.

Zuzanka se mezitím snaží vykonávat svou práci, pomoci Impovi, i když neví proč, ale hlavně se snaží najít dědečka, který se vydal do světa lidí, kde se snaží zapomenout, což se mu nějak nedaří.

Všemu na kloub se snaží přijít i arcikancléř Výsměšek z Neviditelné univerzity, protože ostatní mágové jsou díky hudbě trochu „divní“ – někteří víc než obvykle.

Vše nakonec vyřeší znovuobjevivší se Smrť. Zachrání Impa a Zuzanku vrátí do oné noci, kdy si pro ni přišel krysí smrť. Ale budoucnost se odvíjí úplně jinak. Z Impa je prodavač „párků“ a návyková hudba neexistuje.

Knížka se čte velmi dobře už proto, že je plná humorných pasáží a narážek.





Životopis spisovatele: Terry Pratchett
Hodnocení: (hodnotilo 15 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info