Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Amenofís, v zemi sokolího boha

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Amenofís, v zemi sokolího boha
 
Autor: Andreas Schramek
Název díla: Amenofís, v zemi sokolího boha
Datum vložení: 9.6.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Amenofis v zemi sokolího boha

Vypráví ji Aje, syn Tuji a Juji,jehož sestra je Teje. Začíná to když jede do U'dolí králů aby schlédnul proněj připravenou hrobku,cestou potká chlapce Nacht-Mina který ho doprovodí a popíše mu jak stavba probíhá. Aje mu řekne že dobře nevidí ale zato znamenitě slyší a zečne mu povídat svůj příběh.
Aje žil se svou rodinou ve vladařském městě Mennoferu, kde jeho otec pracuje v paláci jako učitel. Jeho sestra začne do palácové školi chodit rok předním. Když začne chodit i on ostatní ho ignorují do,chvíle než ho uhodí míč, který vykopl o přestávce princ Amenemhet. Amenofis, koruní princ Obou zemí, tedy Egyptu, se oněj postará. Vezme ho do svích komnat a předá ho služkám. Začnou se přátelit, při prohídce paláce se potká s faraonem Thutmosem Mencheprurem. Po značné době jejich přátelstvý se Ajemu dosta titul Jediný přítel koruního prince a po Amenofisovy korunovaci Jediný přítel jeho veličenstva. Zažívají spolu hezké i drsné časy když Amenofisovy jediní sourozenci kteří mají stejnou matku i otce jako on zavalí právě se stavící chrám pro Amona, nejmocnějšího boha Egypta, který je považován za božského otce faraonů. Amenofis jej nechá (chrám) strhnout. Už tehdy Amenofis měl velké ambice: chtěl postavit Chrám milionů let, svůj palác ve Vasetu-městu kde bude během své vlády žít - a spoustě lodí a jiných staveb (chrámů, pomníků.....). V příběhů je mnoho nový vztahů, lásky, nenávysti, chamtivosti a jiných lických vztahů a vlastností. Jeden vztah je mezi Amenofisem a Teje, která se porději stane velkou královskou manželkou. Ale i Ajemů se životem prožene láska. Ta prví je s břišní tanečnicí Inenou, ta se sním však záhy rozejde, jelikož nevěří že by byli šťastní. Ta druhá se odehrává v Babilonu kam byl vyslán jako posel na podporu přátelství. Irmešova dcera Perisade nemá podle babiloňanů sobě rovnou a tak není divů že mezi ní a Ajem vznikne láska. Odjedou spolu do Egypta, kde Perisade příjme egipské jméno Merit, což znamená krásná. Dlouho nemůže otěhotnět. Nezitím Teje porodí Amenofisovy dva syny: Thutmose a Amenofise. Merit však otěhotní a při těžkém porodu mu porodí dceru Nefertiti. Bohužel pri porodu zahine. Aje se zamiluje až po čtrnácti letech do Nefertiny chůvy. Je to bývalá žena jednoho muže který ve válce proti loupežníkům z Kúše zahinul jako zvěd (nepřítel nu uříznul prsty, nos, uši a dolní i horní oční víčka), Ti tou dobou bylo osmnáct, o tragedické smrti má představu že umřel v boji vedle faraona, což jí řekl Aje. Nefertiti a princ Amenofis mají velké přátelství které pomalu přerůstá v lásku. Při jedné oslavě posel z Mennoferu donese správu o úmrtí následníka trůnu, prince Thutmose.

Můj názor na knihu: Kniha se mi velmi líbila. Bylo vní obsaženo jak probíhala vláda faraonů a jiných lidí té doby.

Napsal: Andreas Schramek. Je to advokát a spisovatel. Je člen Mezinárodního egyptologického svazu. Žije ve Výmaru.





Hodnocení: (hodnotilo 24 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz