Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Jim Dandy hladovějící tlouštík

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Jim Dandy hladovějící tlouštík
 
Autor: William Saroyan
Název díla: Jim Dandy hladovějící tlouštík
Datum vložení: 14.7.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Jim Dandy hladovějící tlouštík
(Jim Dandy Fat Man in a Famine)
William Saroyan: Jim Dandy hladovějící tlouštík

Setkáváme se jimy v neznámý čas na neznámém místě, a přesto jsou právě tady a teď jen pro vás: ušlechtilý tlouštík se způsoby velkého muže a se srdcem milionáře Jim Dandy (v americké hovorové angličtině znamená jim-dandy "pašák"), jeho věrný druh Jim Crow (do češtiny lze přeložit jako "negr"), zatrpklý Fishkin, knihovnice Flora, krásná ladná tanečnice Molly, Jock z Arimatie a další postavy přetékající napětíma porozuměním.
Každá postava působí, jakoby už zažila morovou epidemii, hladomor, lhostejnost, bezpráví, nelidskost, mučení, zločin a šílenství. Právě díky dlouhotvajícímu utrpení se z nich stávají bytosti vznešené, komické ale i prosté. Přesto však tušíme, že pro kus chleba se vzdají i těchto charakteristik. "Mlít pusou jen takhle nasucho, to je ubohoučký tělocvik a žaludek z něho pranic nemá" (jim Dandy, strana 119). Zbývá tedy jen vlastní vůle a touha těšit se na další zítřky. Neboť kdy jindy se může stt zázrak..... nebo spíše NĚCO- co zahřeje úplně kařdého u srdce, než zítra.
Otázkou, jestli dát lidské existenci červenou nebo zelenou, se už tedy nemusíme zabývat.
->"Tento svět je dům a my jsme jeho šťastní nájemníci".<-

Drama Jim Dandy (1947) obdrželo kromě ocenění Kroužku newyorských divadelních kritiků i prestižní Pulitzerovu





Hodnocení: (hodnotilo 8 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info