Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Babbitt

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Babbitt
 
Autor: Sinclair Lewis
Název díla: Babbitt
Datum vložení: 14.7.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Lewisův sedmý, nejslavnější a umělecky patrně nejlepší román, vynesl svému autorovi pověst ničivého kritika amerického měšťáctví. Je rozdělen na 34 kapitol, které jsou dále rozděleny na menší podkapitoly.
Autor popisuje život jednoho typického amerického obchodníka s realitami - George Filemona Babbitta (46 let). Děj románu trvá asi dva roky a odehrává se v roce 1920. Babbitt vlastní prosperující realitní kancelář, vilu v jedné ze čtvrtí města Zenithu a automobil. Miluje svou ženu Myru a své tři děti. Dvaadvacetiletou dceru Veronu, která studuje v Pensylvánii. Sedmnáctiletého syna Teda (Theodore Roosevelt Babbitt), který právě končí střední školu a Babbittovým snem je, aby se stal právníkem. Ted však o humanitních oborech nechce ani slyšet, neboť ho více zajímá technika. Nejvíce si však Babbitt rozumí s desetiletou dcerou Tinkou (Katherine).
Poté, co se Babbitt pustí do kampaně na podporu Prouta, stane se místopředsedou klubu Našinců, váženým členem řádu Losů a mnoha jiných spolků. Vysvětluje politiku a hodnotu dobré a rozumné vlády podnikatelů, odsuzuje prohibici, prosazuje svou vizi, a chce, aby obchod s nemovitostmi byl brán jako každá jiná profese. Lucase Prouta podpoří na post starosty a Proutova protivníka, svého bývalého spolužáka, Senecu Doana, v té chvíli označuje za socialistu a záměrně jej očerňuje. Babbittův spolužák ze Státní univerzity Paul Riesling má problémy se svou ženou Zillou a Babbittovi se svěří. Zilla Paula neustále podezřívá, že má milenky a oba se hádají. Babbitt si s Zillou promluví a Zilla nakonec pustí Paula s Babbittem na týden do Maine. Nakonec Paul nevydrží věčné hádky Zillu postřelí a je odsouzen na tři roky do vězení. Na Babbitta celá událost nesmírně zapůsobí, neboť ztratí svého nejlepšího přítele.
Verona se seznámí s novinářem Kennethem Escottem, avšak na svatbu není pomyšlení. Oba jsou zahloubáni do intelektuálních hlubin, nakonec se však zasnoubí. Po odjezdu manželky k nemocné sestře si Babbitt zkouší najít dívku, která by mu narozdíl od Myry rozuměla. Setká se s vdovou Tanis Judiqueovou a vzpourou proti vlastním politickým ideálům. Po rozhovoru s Doanem, začne na zenitskou stávku pohlížet i z druhé strany, ze strany dělníků. Jeho přátelé ze spolků ho pro jeho náhlou konzervativnost začnou odsuzovat a Babbit začne ztrácet důležité zakázky. Každý den tráví s Tanis a jejími přáteli, kterými dříve opovrhoval. Navíc propadne alkoholu mnohem více než dříve. Vergil Gunch mu nabídne členství v Lize Dobrých Občanů a on ho odmítne, neboť již nechce být do ničeho nucen. Chce žít svobodně. Když se jeho žena vrátí domů, Babbitt se s ní pohádá. Nakonec se ale rozhodne s Tanis skoncovat a s ženou se usmířit. Myra onemocní a musí jí být operováno slepé střevo. Všichni Babbittovi dřívější přátelé (Littlefield, Chum Frink, Vergil Gunch) ji navštíví a Babbit nakonec do Ligy Dobrých Občanů vstoupí. Vrátí se mu jeho dřívější postavení a i jeho zakázky. Verona se konečně stane ženou Kennetha Escotta a Ted přijede domů s tím, že se oženil s Eunicií Littlefieldovou, dcerou souseda Howarda Littlefielda, celá rodina i Littlefieldovy mu jeho počínání odsoudí. Jen Babbitt svého syna pochopí a dá mu najevo svou náklonost a porozumění.

Hlavní hrdina:
George Filemon Babbitt - není to zlý a bezcenný člověk, ale právě naopak má všechny základní lidské ctnosti: touží po přátelství, po lásce, má rád své děti a je neúnavně pracovitý. Ale to všechno přichází nazmar, protože jeho svět je příliš krutý, aby se v něm člověk jako je Babbitt, mohl beztrestně přiznat k poznaným pravdám.


Ukázka z díla: „Nejhorším nebezpečím pro rozumné vedení státních záležitostí nejsou lidé, kteří se otevřeně hlásí k socialismu, ale banda zbabělců, která pracuje pod různými jmény - ti vlasatí honimíři, kteří se říkají ,liberálové‘ nebo ,radikálové‘ nebo ,neutrálové‘ nebo ,inteligence‘, a bůhvíco si ještě nevymyslí!”

Myšlenka: Myslím, že touto satirou chtěl autor přiblížit lidem život v tehdejší Americe a kritizovat problémy i radosti jednoho obchodníka s nemovitostmi.

Můj názor: Tento román jsem si vybrala, protože se mi zalíbil citát, který vyslovil jeho autor Sinclair Lewis - „Rozdělíte - li se s někým o svou radost, zdvojnásobí se, rozdělíte - li se o smutek, stane se polovičním.”
Zpočátku se mi kniha moc nelíbila, protože mi připadala až moc obchodnicky a politicky zaměřená. Její četba pro mě byla náročná a zklamala mé očekávání. Nebavilo mě nekonečné rozebírání realitních problémů. Ale asi od poloviny se autor začal více věnovat problémům
a starostem hlavních postav a četba se mi zdála zábavnější. Tuto knihu bych doporučila každému, kdo chce poznat život amerických obyvatel v první polovině dvacátého století.

Autor:
Sinclair Lewis (7.2.1885 - 10.1.1951)
Narodil se v Minnesotě jako syn maloměstského lékaře, studoval na Yaleské univerzitě, pak pracoval jako žurnalista, sekretář módních spisovatelek a začal psát první povídky. Byl dokonalým znalcem maloměstských poměrů, lidí, jejich jazyka i zvyků. Zemřel v Římě zničen alkoholismem a několika citovými katastrofami.
Dílo: Nevinní (1917)
Vzduch zdarma (1919)
Hlavní třída (1920) - o boji emancipované ženy s maloměstským prostředím
Babbitt (1922)
Arrowsmith (1925) - o idealistickém lékaři

Informace o použitém vydání knihy:
Sinclair Lewis - Babbitt
Vydalo nakladatelství Odeon v Praze v roce 1966
Z anglického originálu přeložil Josef Škvorecký
34 kapitol, 374 stran





Hodnocení: (hodnotilo 63 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info