Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Modlitba pro Katřinu Horovitzovou

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Modlitba pro Katřinu Horovitzovou
 
Název díla: Modlitba pro Katřinu Horovitzovou
Datum vložení: 17.7.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Zápis o knize

1. Autor: Arnošt Lustig
2. Dílo: Modlitba pro Katřinu Horovitzovou
3. Nakladatelství: Mladá fronta v Praze roku 1990
4. Ilustrátor: Josef Velčovský
5. Druh: novela, jejíž inspirací byla skutečná událost
6. Skládá se: z příběhu Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou
7. Děj: Novela vychází ze skutečné události z 2. sv. války. Patří mezi nejznámější díla autora židovského původu Arnošta Lustiga.
Líčí osudy dvaceti bohatých italských Židů, kteří se vracejí z emigrace v Americe, kam prchli před válkou. V Itálii jsou roku 1943 chyceni gestapem a jsou
převezeni do tábora, kde pod záminkou, že je převezou od Ameriky, chtějí po nich peníze. V táboře se jich ujímá velitel tajného oddělení pan Bedřich Brenske, který má za úkol přimět Italy, aby převedli peníze na jejich konta. V koncentračním táboře je polská tanečnice Kateřina Horovitzová. Skupina Italů si vyžádá, aby mohla jet s nimi i ona. To je stojí sto tisíc zlatých franků. Pod záminkou, že budou vyměněny za německé důstojníky, opouští skupina s Kateřinou Horovitzovou tábor a jedou vlakem do Hamburku, kde má na ně čekat loď. Za toto samozřejmě Židé platí. Brenske předstírá různé problémy a neustále mámí ze Židů peníze. Jelikož se Brenske zprvu choval velmi zdvořile, Italové rádi platili a důvěřovali mu. I Kateřina byla potíž, protože neměla americký pas. Aby s nimi mohla odjet, chtěl se s ní jeden z Italů oženit. Aby mohli být oddáni, museli se vrátit do tábora. To ale samozřejmě stálo zase peníze. Na druhý pokus už do Hamburku opravdu dojeli, Brenske chce po nich další peníze, protože se změnila trasa a musí se vrátit do tábora – pojedou přes Švýcarsko. Jelikož z nich gestapo vymámilo už dost peněz, v táboře je naženou do plynové komory. Kateřina tušila podraz již od začátku, vzchopí se a když jde nahá do komory, podaří se jí vytrhnout strážci zbraň a zastřelí ho. Je jí víc než jasné, že jim to nijak nepomůže.
8. Úryvek: "Ty má maličká, ty má něžná, ty má statečná. Pochváleno budiž tvoje jméno, dříve než jméno boží. Ty má kurážná, ty má bojující. Stokrát budiž pochváleno tvoje jméno."
Díval se na její hořící tělo a stále zpíval:
"Stokrát kurážná, stokrát dobrá, tisíckrát spravedlivá, tisíckrát krásná."
9. Vlastní hodnocení: kniha byla velmi zajímavá, vnímat okolnosti té doby bylo hrozivé
10. O autorovi: Lustig se narodil v Praze a zde také vychodil obecnou školu a začal studovat na reálce, ze které však byl roku 1941 z rasových důvodů vyloučen. 13. listopadu 1942 byl poslán do Terezína a v průběhu války poznal i další dva koncentrační tábory, polskou Osvětim a německý Buchenwald. V dubnu 1945 jako zázrakem uprchl z transportu smrti (z Buchenwaldu do Dachau) a ukrýval se až do konce války v Praze. Následkem holocaustu přišel téměř o celou svoji rodinu, což jej hluboce poznamenalo, a tak se jeho díla už od prvních povídkových souborů zabývají právě tématikou židů a druhé světové války.
Po válce v roce 1946 studoval na Vysoké škole politických a sociálních věd a začal přispívat do novin a časopisů. Roku 1948 odejel do Izraele jako zpravodaj v izraelsko-arabské válce, po návratu pracoval jako redaktor v rozhlase a v Mladém světě a byl i televizním scénáristou (mj. napsal i scénář podle své novely Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou).
Po srpnové invazi vojsk Varšavské smlouvy roku 1968 musel Československo opustit. Odešel nejdřív do Jugoslávie, poté žil v Izraeli. Nakonec se usadil v USA a zde přednášel film a literaturu na Americké univerzitě ve Washingtonu. V roce 1995 poněkud překvapil tím, že se stal šéfredaktorem české verze časopisu Playboy.







Životopis spisovatele: Arnošt Lustig
Hodnocení: (hodnotilo 7 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz