Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Romeo a Julie, Hamlet

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Romeo a Julie, Hamlet
 
Název díla: Romeo a Julie, Hamlet
Datum vložení: 17.7.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Zápis o knize

1. Autor: William Shakespeare
2. Dílo: Romeo a Julie, Hamlet
3. Nakladatelství: Atlantis v Brně roku 1992
4. Ilustrátor: Boris Mysliveček
5. Druh: tragédie, komedie
6. Skládá se: Vyznání a dík, namísto předmluvy, Romeo a Julie, Hamlet, ediční poznámka
7. Děj: Romeo a Julie
V Italském městě Veroně žijí znepřátelené rody: Montekové a Kapuletové a jako mnoho jiných italských rodů, i oni se z mocenských důvodů nenávidí a střetají se v bitkách. Všechno krveprolití zatím zarazil svou přísnou zápovědí vévoda. Romeo Montek se na plese zamiluje do Julie, která pochází z Kapuletů. Stojí pod Juliiným oknem a vyznává se z vroucí lásky k Julii. Romeo a Julie se dají hned druhý den tajně oddat. Když Romeo odchází od kněze Vavřince, je zapleten do pře. Vyvolal ji Juliin bratranec, prchlivý Tybalt, který úkladně probodl pod vztaženýma rukama Romeovýma jeho přítele Merkucia. Romeo tasí a Tybalta zabije. Je vypovězen do Mantovy. Rodina naléhá na Julii, aby se ihned provdala za hraběte Parise. Julie se bojí přiznat svůj sňatek s Romeem. Odchází pro útěchu k otci Vavřinci. Vavřinec jí dá uspávací nápoj, po kterém Julie upadne do zdánlivé smrti. Je pohřbena do rodinné hrobky. Vavřinec posílá posla za Romeem, ale posel nedorazí včas, a Romeo, šílený zármutkem, přijíždí do Verony. V hrobce Kapuletů najde Parise, zabije jej a sám se otráví ve chvíli, kdy se Julie vrací k životu. Tu přichází Vavřinec, aby odvedl Julii k sobě, a zdrcen pozná, jaké neštěstí se stalo. Také Julie nechce dál žít a ukončí svůj život Romeovou dýkou. Na místo přichází vévoda. Teprve nad hrobem milenců se rodiče smíří.
Hamlet
Veršovaná alžbětinská tragédie, vrcholné dílo světové dramatiky. Hamletův otec, dánský král, zemřel za podezřelých okolností. Všechno nasvědčuje tomu, že byl zavražděn svým bratrem Claudiem, který se oženil s ovdovělou královnou. Jedné noci se zjeví Hamletovi otcův duch a potvrdí jeho dohady. Hamlet se rozhodne pomstít otcovu smrt. Aby nebyl podezřelý, předstírá šílenství. Prožívá těžké duševní stavy, uvažuje o smyslu lidské existence, je naplněn ideály humanismu, současně však trpí pesimismem. Podlost světa jej deprimuje natolik, že myslí na sebevraždu. Aby nabyl jistoty o Claudiově zločinu, inscenuje s potulnými herci divadelní představení, jehož děj zobrazuje události, jež se staly při otcově vraždě. Král je zděšený, tuší však, že Hamlet šílenství jen předstírá, a proto jej posílá do Anglie. Po nějakém čase se Hamlet z Anglie vrací a jeho mečem náhodně umírá dvořan Polonius, otec Hamletovy milé - Ofélie. Ofélie se pomate a utopí, její bratr Laertes vyzve Hamleta na souboj. Král využije této příležitosti a potře Laertův meč jedem. Když Hamlet zjistí zradu, vytrhne Laertovi otrávený meč a probodne jím Laerta i krále. Současně umírá i královna, protože se napila z číše otráveného vína, připraveného pro Hamleta. Hyne však i Hamlet, zraněný na začátku souboje.
8. Hlavní postavy:
Hamlet - typ rozpolceného člověka: touha po naplnění ideálů × pocit povinnosti trestat zlo, pochybnost a nedůvěra ve vlastní síly, ale touha po činu
Claudius - Hamletův strýc a nevlastní otec (manžel matky - vdovy), zrádný, zákeřný a podlý; neschopný vlády, ale ctižádostivý
Gertruda - Hamletova matka, královna, vnitřně rozpolcená (dobro i zlo)
Horatio - Hamletův nejlepší přítel, čestný a spravedlivý; harmonická osobnost, schopna soudit Hamletovo jednání a Claudiovu vinu
Polonius - královský komoří, otec Ofélie a Laerta, svou oddaností králi je až směšný, doplatí životem na svou chorobnou snahu zalíbit se

Romeo - je mladík dobrosrdečný, štědrý a laskavý k přátelům i ke svému sluhovi a hlavně je velmi zamilovaný do Julie.
Julie - je velmi mladá, je jí teprve čtrnáct let. Je něžná a také poslušná dcera svých rodičů.
Bratr Vavřinec - Je moudrý svatý muž. Je to kněz, k němu se Romeo i Julie obrací o radu, a on jim obvykle dobrou radu poskytne.

9. Úryvek:
Hamlet
Žít nebo nežít – to je, oč tu běží:
zda je to ducha důstojnější snášet
střely a šípy rozkacené sudby,
či proti moři běd se chopit zbraně
a skoncovat je vzpourou. Zemřít – spát –
nic víc – a vědět, že tím spánkem skončí
to srdcebolení, ta sterá strast,
jež patří k tělu, to by byla meta
žádoucí nade všechno.
Romeo a Julie
Ach Romeo, Romeo! Proč jsi Romeo?
Své jméno zapři, odřekni se otce,
anebo, nechceš-li, zasvěť se mně,
a přestanu být Kapuletová.
10. Vlastní hodnocení: Myslím si, že tento příběh lásky by si měl každý přečíst. Lidé by měli pochopit, že na světě není jen bohatství a moc, ale také láska. Láska je to nejdůležitější, za co bychom měli bojovat. A jestli někdo říká, že bez lásky se dá žít, že moc a bohatství je mnohem víc, tak lže, protože nikdy nepoznal, co znamená opravdu někoho milovat a nemůže být v životě opravdu šťastný.
11. O autorovi: William Shakespeare je zcela jistě nejslavnějším ze všech anglicky píšících spisovatelů. Jeho básně a divadelní hry obsahují tolik bohatství, že v nich každá generace nachází nový význam.

Shakespearova literární kariéra trvala přibližně dvacet let, od roku 1592 do roku 1612 a zažila vládu dvou panovníků – královny Alžběty I. A krále Jamese I. Během tohoto období napsal Shakespeare dvě dlouhé výpravné básně, řadu sonetů a především 37 divadelních her.

William Shakespeare byl pokřtěn ve farním kostele ve Stratfordu nad Avonou 26. dubna 1564, takže se pravděpodobně narodil o jeden nebo dva dny dříve. Jeho otec byl úspěšným výrobcem rukavic a krátce po narození Williama se stal starostou města.

V roce 1582 se Shakespeare oženil s Anne Hathaway, která tou dobou už čekala dítě. Později měl Shakespeare dvě dcery, Susannu a Juditu a syna Hamneta, který v jedenácti letech zemřel.

V roce 1592 se Shakespeare objevuje v Londýně. Po několik další let se věnoval psaní komedií a historických her. Z tohoto období (asi z roku 1595) pochází jeho nejslavnější tragedie „Romeo a Julie“.
Většina jeho raných děl - např. Marná lásky snaha a Sen noci svatojánské – působí velmi mladě a svěže. Ale zrození Venuše je již předzvěstí černých komedií.
Za vlády krále Jamese I. Vystupoval Shakespeare se svým spolkem často na královském dvoře. Stal se velmi úspěšným dramatikem a jeho hry byly velmi žádané. Přesto právě v tomto období napsal svá nejhlubší a nejtemnější díla jako Hamlet, Othello, Král Lear, Macbeth nebo Antonius a Kleopatra. Tyto hry zobrazují tak ponurou stránku života a zoufalství, že je pravděpodobné, že Shakespeare sám se musel při jejich psaní potýkat s nějakou vlastní osobní krizí.

Okolo roku 1610 odchází Shakespeare do Stratfordu na odpočinek. Zemřel 23.dubna 1616, což byl pravděpodobně zároveň den jeho 52. narozenin. Jeho hry byly shromážděny a vydány dvěma jeho hereckými kolegy. Tím byly zachráněny pro budoucí generace.







Životopis spisovatele: William Shakespeare
Hodnocení: (hodnotilo 49 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info