Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Hoši z modré zátoky

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Hoši z modré zátoky
 
Název díla: Hoši z modré zátoky
Datum vložení: 9.1.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Děj knihy se odehrává v Norsku. Hlavními hrdiny jsou chlapci bydlící v malé rybářské osadě v Modré zátoce. Vystupuje zde sirotek Petr, Jón, Štefan, Karel ale i malý Barwik. Všichni touží stát se námořníky. Když se jim podařilo si přivydělat lovem ryb, vypravili se do nedalekého městečka, kde je zaujal námořní přístav.
Chlapce zaujala především velká loď. Chlapci byli jako u vytržení. Když se ale po pár dnech vrátili do městečka znovu, loď zde už nebyla. Pro kluky to bylo velké zklamání. Jón přišel s nápadem, že si koupí vlastní loď. Barwik o jedné staré věděl, tak se tam kluci vypravili. Starý rybář nebyl proti, už bylo nad jeho síly na lodi jezdit a navíc byla v dost špatném stavu. Nechtěl moc, jenom třicet norských korun. Pro kluky to bylo ale moc. Byli zklamaní. Neodmítli, ale vzali si čas na rozmyšlenou.
Cestou zpátky přemýšleli, kde by mohli vydělat tolik peněz. Petra napadlo, že si na ni vydělají, v osadě ale žádná práce nebyla. Štefana napadlo plout do městečka.

Všichni si našli nějakou práci a stačilo jim to na loď, kterou šli koupit od starého námořníka. Až teď si loď pořádně prohlédli a viděli, jak je špatná. Jenže šanci na jinou loď neměli a tak ji koupili. Pak společnými silami loď opravili.
Konečně se dočkali a loď byla schopna vyplout do zátoky. Pokřtili ji Slečna Dynamit. To bylo slávy. Ale zároveň je čekalo důrazné varování, že nemohou plout daleko. Jezdili na různé výlety a podařilo se jim dovést majetek pašeráků, které pak policie chytila.

Kluci si udělali pořádný výlet na jeden ze vzdálených ostrovů. Kluci prožili na ostrůvku i bouři. Slečna Dynamit byla naštěstí dobře přivázaná a hlavně chráněná zátokou. Šrámy, které při bouři utržila, byly opravdu malé. Chlapci během bouře nemohli vůbec ani opustit chatu, protože by neviděli na cestu.

Po bouři chlapci objevili plující vrak. Nebyl daleko, tak na něj vylezli. Netušili, že tím začalo jejich nejnebezpečnější dobrodružství. Nikdo totiž nezůstal na Slečně Dynamit a tak zjistili, že vrak se dostal do proudu a pluje na širé moře. Slečna Dynamit se utrhla a nebylo ji vidět.

Z dobrodružství se začalo pomalu stávat utrpení. Zažili tu i vzpouru, když Petr nechtěl pracovat a postupně se k němu přidali i Barwik a Jón. Při rvačce Štefana s Petrem promeškali loď, která kolem nich plula. Petr dostal rozum a uvědomil si, co způsobil. Začaly problémy s pitnou vodou. Neminula je ani pořádná bouře, při které Štefan s Petrem ze všech sil kormidlovali. Ostatní přečkali bouři v podpalubí.

Došla voda, byla vedra a kluci trpěli horečkami. Na obzoru se sice objevila pevnina, jenže vítr ustal, než na ni dopluli a naopak je odnesl proud zpět na moře. Chlapci už ztráceli naději. Loď, která neměla stožáry, a tedy ani plachty, byla jen minimálně ovládaná větrem, který se opíral jen do trupu lodi. Nakonec když už všichni horečkami omdleli dopluli nevědomky do Mexika, kde je zachránili. Dali jim nějaké peníze a vrátili se domů, kde je všichni s radostí očekávali.

Knížka se mi líbila protože v ní bylo mnoho napínavých scén.





Životopis spisovatele: Miloš Kosina
Hodnocení: (hodnotilo 101 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info