Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Sluha dvou pánů

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Sluha dvou pánů
 
Název díla: Sluha dvou pánů
Datum vložení: 30.1.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Hlavní postavy:
Trufaldino - sluha
Beatrice Rasponi - v převlečení za svého bratra
Florindo Aretusi - milenec Beatrice
Pantalone de Bisognosi
Clarice - Pantalonova dcera
Doktor Lombardi
Silvio - syn doktora Lombardiho
Brighella - hostinský
Smeraldina - komorná Clarice

Děj se odehrává v Benátkách na dvoře pana Pantalóna a také v okolí hostince. V průběhu jednoho dne.
Truffaldino přijíždí společně s Beatricei do Benátek. Beatrice je převlečena za svého bratra Federiga Rasponiho, kterého v boji zabil její milenec Florido Aretusi. Proto byl donucen odejít z Turína do Benátek. Beatrice se ho rozhodla najít a doufá, že s dostačujícím peněžním obnosem, který si hodlá obstarat u pana Pantalona ho bude moci vyplatit, aby se mohl vrátit do Turína.

V tu samou chvíli se Clarice, dcera pana Pantalona a Silvio, syn doktora Lombardiho, zasnoubí. Ovšem Beatrice svým příjezdem do Benátek způsobí zmatek. Protože Clarice byla zaslíbena Federigovi, v domnění, že je pan Federigo mrtvý, slíbil Claricinu ruku Silviovi. Nyní bude muset dodržet slib daný Federigovi i přes zjevný odpor a nesouhlas Silvia a jeho otce. Brighella, který žil v Turíně tři roky a který znal jak Federiga, tak Beatrici, dosvědčí panu Pantalonovi i ostatním, že muž, který přijel, je skutečně Federigo Rasponi. Beatrice vylíčí Brighellovi vše, co se v Turíně stalo a proč se rozhodla přijet do Benátek.

Trufaldíno mezi tím využívá situace a stane se sluhou druhého pána. Který je shodou náhod Florindo a který se také ubytoval ve stejném hostinci jako Beatrice. Ovšem neustále se míjí.

Citace z filmu: Truffaldino: No, je teda služba. Tolik sluhů dneska hledá pána a já mám hned dva! To je paráda! Dvěma pánů nemůžu sloužit, to nejde! To nejde? A proč by to jako nešlo? Co? Já jsem to už někde slyšel. Sloužit dvěma pánům, pobírat dva platy, dostávat dva obědy? No to by byla nádhera, teda kdyby voni na to nepřišli. Protože kdyby voni na to přišli - tak co? Tak jeden mě propustí. A toho druhýho si ponechám. Je! No já to asi budu muset zkusit. Ne, to za tu zkušenost stojí, si myslím. Kdyby to mělo třeba i jeden den trvat. Co, pane Bože? Si myslím třeba kdyby to trvalo dva dni, že jo? Tak, to by stálo za tu zkušenost. Když tak mi pane Bože jenom naznač. Jenom řekni jo nebe ne. Já si myslím, že to stojí za tu zkušenost. Co myslíš? Jo nebo ne? Ježiši mě něco říká, že jo! Tak já jdu na poštu pro oba dva a děkuji ti pane Bože.

Jeho role sluhy dvou pánů, ovšem není snadná. Truffaldino se dopouští mnoha omylů a záměn. Dostává se do situací, z kterých si mnohdy zdatně pomůže lží. Někdy jen nevinnou, ale v mnoha případech, zaplétá již složitou situaci svých pánů. Dostane se až tak daleko, že oběma svým pánům řekne, o smrti toho druhého. Nakonec se na všechny jeho výmysly přijde a on se chytře vymluví na fiktivního sluhu Pasquala. Celou pravdu je nucen prozradit ve chvíli, kdy hodlá požádat o ruku Smeraldiny.





Životopis spisovatele: Carlo Goldoni
Hodnocení: (hodnotilo 81 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Sluha dvou pánů Goldoni, Carlo 996 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info