Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Daidalos a Ikaros

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Daidalos a Ikaros
 
Název díla: Daidalos a Ikaros
Datum vložení: 19.2.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Daidalos a Ikaros
Vypráví se, že v Athénách žil muž jménem Daidalos, potomek někdejšího krále města Erechthea.

Vysloužil si pověst vynálezce s nevyčerpatelnou, velice plodnou invencí. Byla to reputace oprávněná, protože vymyslel některé nástroje, například pilu, vrták a sekyrku, ale také plachty pro loďky a, jak se traduje, ještě spoustu dalších věcí! Ale jeho nadání se projevovalo nejvýrazněji při výrobě soch. Platón se svém dialogu Menón uvádí, že Daidalovy výtvory byly pohyblivé, hýbaly totiž končetinami a očima.

U Daidala pracoval jako učeň jeho synovec. Tento nadaný mladík kráčel ve stopách svého strýce a vynalezl hrnčířský kruh. Vysloužil si tím všeobecný obdiv a Daidalovu žárlivost. Ten neváhal a zbavil se domýšlivého žáka, kterého shodil ze střechy.

Daidalos byl nucený opustit Athény a hledat novou zemi, kde by byl přijat, až dorazil ke králi Kréty Mínóovi, který mu otevřel brány Knóssu.

Panovník, který chtěl v té době schovat svého syna Minotaura, napůl býka a napůl člověka, spoléhal na Daidalovo nadání a požádal jej, aby vytvořil plány paláce, kam by nestvůru zavřel. Paláce tak komplikovaného, že by z něj nikdo nemohl vyjít ven. Daidalos se pustil do práce (říká se, že to byla osobně Athéna, která ho učila architektuře) a vymyslel Labyrinthos, který se stal Minotaurovým domovem.

Když Daidalos zradil svého pána a dal přednost náklonnosti Pásifay, zůstali ironií osudu on a jeho syn Ikaros v Labyrintu uvěznění. Marně se vězni ve vlastní pasti snažili najít cestu ke svobodě. Až do dne, kdy Daidalos vymyslel novou lest. Pod záminkou, že pracuje na novém vynálezu, který chce nabídnout Mínóvi, nechal si donést vosk a ptačí pera.

Pak v rychlosti vyrobil pár křídel pro svého syna i pro sebe. Díky jim oba muži vzlétli a opustili Labyrinthos i Krétu. Dříve než se vznesli, varoval Daidalos Ikara před tím, aby nikdy neletěl ani příliš vysoko, ani příliš nízko.

Křídla z vosku fungovala dokonale, oba muži opustili Knóssos, stočili se k západu a přelétali nad mořem. Ovšem Ikaros, opojený letem, neposlouchal svého otce a stoupal stále výš a výš, až se slunečním žárem rozpustil vosk, který držel křídla pohromadě.

Bezmocný Daidalos byl svědkem Ikarova pádu do vod, které omývají ostrov Samos. Od té doby dostaly označení Ikarské moře.





Životopis spisovatele: Eduard Petiška
Hodnocení: (hodnotilo 94 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Daidalos a Ikaros Petiška, Eduard 345 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info