Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Faustův dům

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Faustův dům
 
Název díla: Faustův dům
Datum vložení: 28.4.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Starý dům stál na Skalce na konci dobytčího trhu (nynější Karlovo náměstí). Nikdo v něm už dlouho nebydlel, a proto vypadal staře.
Lidé se tohoto domu báli. V noci tu procházel duch doktora Fausta. Doktor Faust v tomto domě před dlouhou dobou bydlel a bádal v čarodějnických knihách. Dokonce čerta si zavolal na pomoc a upsal mu svou duši. Když přišel čas, čert si chtěl doktora odnést.
Doktoru Faustovi se ale nechtělo a bránil se, jak uměl. Nic mu však nepomohlo, čert s ním vyrazil ven přímo stropem.
Ta díra zůstala ve stropě navždy. Lidé se ji pokoušeli několikrát zazdít, ale pokaždé se zdivo do rána vysypalo a díra byla jako předtím. Později ji přestali zazdívat, protože se zde každé noci zjevoval a strašil duch doktora Fausta. V tomto domě dlouho nikdo nebydlel. Až jednou se zde zastavil chudý student, který hledal bydlení. Vstoupil do domu, ale nikdo tam nebyl. Vešel do první místnosti plné nábytku. Sedl si do křesla a usnul. Ráno vstoupil i do druhé a třetí místnosti. Všude bylo mnoho nábytku. Ve třetí místnosti byla díra ve stropě a také schody. Když vystoupil po schodech, tak se samy smrštily. Prošel se po místnosti, a když chtěl zpátky, schody se opět roztáhly. Pokračoval v prohlížení dalších místností. V jedné velké místnosti našel na misce tolar. Vzal si ho a šel se najíst. Potom, co se vrátil, usedl do křesla a usnul. Ráno našel na misce opět tolar, který přidal ke drobným z minulého dne. A tak dostával tolar každé ráno. Za několik dní už měl na nové oblečení. Zvykl si na pohodlí a začal si kupovat lepší věci.
Ale tolar už mu nestačil a chtěl pořád víc. Jednou zase ve městě utrácel a pozval své kamarády do hospody. Potom ho chtěli jít navštívit, ale on odmítl. Od toho dne ho nikdo neviděl. Jeho kamarádi ho šli do domu hledat. V ložnici našli starou díru ve stropě, spoustu čerstvé krve a stopy zápasu. Kamarádi utekli a byli zděšeni, jak zemřel jejich kamarád.





Životopis spisovatele: Alois Jirásek
Hodnocení: (hodnotilo 131 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Faustův dům Jirásek, Alois 91 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz