Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Tracyho Tygr

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Tracyho Tygr
 
Autor: William Saroyan
Název díla: Tracyho Tygr
Datum vložení: 28.8.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Thomas Tracy chtěl už jako malý tygra. Nevěděl proč. Prostě ho chtěl. Nevěděl dokonce ani jak tygr vypadá. Jednou slyšel to slovo, a tak se mu zalíbilo, že zkrátka musel mít svého tygra. Jenže nikdy žádného neviděl. A tak, když šel jako 15-ti letý do zoo, uviděl svého tygra. Byl to sice černý panter, ale to mu vůbec nevadilo. Od teď to byl jeho tygr. A tak, když T. T. odešel ze zoo, nebyl už sám. Měl sebou svého tygra. Moc si rozuměli. Nikdo jiný T. tygra sice neviděl, ale to jemu ani jeho tygrovi nevadilo. O několik let později odjede T.T. ze své rodné Kalifornie do New Yorku. Najde si práci jako nosič. Nosí pytle s kávou v obchodě Otto Seyfanga. Jednoho dne se sice pokusí získat místo ochutnavače kávy, ale odejde s prázdnou. A tak dál nosí pytle, ale nevadí mu to. Práci si dokonce oblíbí a jeho tygr mu rád pomáhá. Pak jednou o polední pauze zahlédne T.T. Lauru Luthyovou. Ta mu okamžitě učaruje. T. ji pozve na oběd a mezi oběma vzplane láska na první pohled. L. Navíc má Laura nádhernou tygřici, kterou si Tracyho tygr ihned oblíbí. Thomase pozve na oběd k jejich rodině. Jenže L. matka Thomase záměrně svede. T. ji políbí zrovna, když do pokoje vchází L. T. sám nechápal, co právě udělal a nevěděl, co říct. Lauřina tygřice na něj zlobně vrčela. Věděl, že všechno zkazil. Druhý den čekal před kavárnou až uvidí Lauru. Jenže ta nešla. Už nikdy. Tak T.T. opustil New York zklamán a vrátil se do rodné Kalifornie.
O šest let později se do New Yorku vrátí. Chce si připomenout svojí jedinou lásku. Prochází se kolem Lauřina domu. Kolem již bývalé kavárny Otto Seyfanga. Vše se ale zdá šedivé. Pro samý zármutek si skoro nevšimne zděšení okolo stojících lidí. Všichni, celý New York stojí na druhé straně chodníku. Jakmile T. přejde, všichni zase prchnou na protější stranu. T. jen pokrčí rameny a jde se podívat do kostela sv. Patrika, který stojí naproti domu, v němž před šesti lety přišel o vše. Když se s tygrem pokochají vzpomínkami, vyjdou opět ven na ulici. Jenže tady už čekají dvě obrněná policejní auta. Z jednoho se ozve hlas, který T. sděluje, že má uhnout od tygra, protože policie se ho chystá odstřelit. T. se zděsí. Nejprve nechápe, jak je možné, že jeho tygra vidí i jiní lidé. Hlavně ale v žádném případě nepřipustí, aby mu po tygrovi stříleli. Policisté, ale neváhají a na tygra vypálí, i když je T. nebezpečně blízko. Tygr se lekne a dává se na útěk přímo k davu lidí. Policie spustí palbu. Jedna kulka zasáhne zvíře do pravé přední tlapy. T. je pak policisty zadržen a musí podstoupit psychiatrické vyšetření. T. se dovídá, že utekl černý panter z cirkusu a že je to vlastně jeho tygr. Tak mu to říká doktor Pitzinger. Věhlasný rakouský psychiatr, který však neuznává žádné krkolomné metody. Prostě se snaží lidem porozumět. Chvíli si s T. povídá a, i když ho zcela nepochopí, je mu jasné, že Thomas cvok není a tygr je nejspíš jeho. To také sdělí policii i novinářům. Jenže na klinice je i americký doktor. Pan Scatter. Ten, posedlý slávou, vymyslí na T. hned několik diagnóz, které mají dokázat, že je blázen. Ten je tak odvezen do ústavu. Zde se ale opět setká s Laurou L. Její tygřice je však téměř mrtvá hlady. Vypadá hrozně zanedbaně a i L. sotva poznává. Má horečky a mluví nesmysly. Lékaři jí předvídají brzkou smrt. Za 14 dní bulvární války o tygra, se ale uděje hned několik věcí. Laura se téměř uzdraví, všichni pacienti sanatoria i jejich tygři se smějí. Ano. Každý v sanatoriu má tygra. Jen o tom neví. T. o tom svém ví. Ví, že ho má, ale neví, kde je. Jeho tygr se hladový a nemocný krčí někde v New Yorku. Nejspíš brzy umře. Jenže T. stále sleduje policejní strážník Huzinga. Ten se s T. domluví na plánu jak tygra zase dostat zpět a odstranit ho z města. Plán vyjde na jedničku. Thomas obnoví kavárnu Otto S. Opět se zamilují s Laurou a tygr se k Tracymu vrátí. Silný a zdravý. A takového už ho zase nikdo nevidí. Tygra má totiž každý. Tygr je láska.





Hodnocení: (hodnotilo 28 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Tracyho tygr Saroyan, William 605 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info