Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

František Ladislav Čelakovský a Ohlasy písní českých

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > František Ladislav Čelakovský a Ohlasy písní českých
 
Název díla: František Ladislav Čelakovský a Ohlasy písní českých
Datum vložení: 20.9.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
František Ladislav Čelakovský se narodil 7.3.1799 ve Strakonicích.

Ohlasy písní českých

Kniha Ohlasy písní českých je plná básní navazující na českou lidovou slovesnost. Sbírky měly obohatit český jazyk. Tato kniha vznikla v roce 1839 a má děj písní a to Toman a lesní panna, Svatební den, Pocestný, Prokop Holý, Sňatek, Jízda k milé, Milý nade všecko, Hubička, Dárek z lásky, Krásná Kordula, Vávra, Český sedlák, Jarní, Zimní, Ptáče, Krotká holubička atd... Jako první v knize jsou uvedena data, studium a díla Čelakovského. V českých písních jsou hlavním tématem milostné vztahy, které mají přednost před statečností a bojem.


Toman a lesní panna

Toman chce jet na koni za svou dívkou. Jeho sestra ho varuje, aby nejezdil lesem. Toman ji poslechne, ale když dojede k myslivně (obydlí své dívky), uvidí tam v blízkosti stát nově postavený dům. Nahlédne oknem dovnitř a vidí, že tam otec jeho dívky domlouvá svatbu. Dívka vypadá šťastně a zamilovaně. Když uvidí Tomana za oknem, nechá mu vzkázat po své sestře, že už o něj nestojí a ať si najde jinou dívku. Toman zklamán a rozčilen rychle odjíždí přes les domů. Cestou vyjede znenadání proti němu lesní panna na jelenu. Je překvapen její krásou. Lesní panna ho utěšuje, že si najde jinou dívku. Přemlouvá ho, aby s ní zůstal, že s ní bude šťastný. On se dlouho nerozmýšlí, a když ho políbí, pustí uzdu svého koně a padá z něj. Tím navěky opouští reálný svět. Ráno kůň doběhne domů a Tomanově sestře je jasné, že svého bratra už nikdy neuvidí.
Báseň vyjadřuje obavy lidí před různými přírodními silami, kterých se báli, protože je nedokázali vysvětlit. Snažili si je však nějak představit. Protože nebyli schopni vysvětlení, dali jim podobu různých nadpřirozených bytostí.





Hodnocení: (hodnotilo 43 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz