Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Seznam přání

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Seznam přání
 
Autor: Eoin Colfer
Název díla: Seznam přání
Datum vložení: 28.1.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Příběh se odehrává kolem roku 2000 v Irsku.
Hlavní postavy tohoto příběhu jsou čtrnáctiletá Irka Meg Finnová a přibližně sedmdesátiletý Lowrie McCall. Člověk by si myslel – co může dva tak odlišné lidi spojovat? Odpověď je: lidská chyba.
Meg potřebuje uprchnout z domu, a potřebuje peníze na cestu vlakem. Proto se nechá přemluvit jedním známým, že mu pomůže s přepadením bytu jednoho staršího člověka. Při krádeži však oba kumpáni přijdou o život.
Když Meggie proletí pověstným “tunelem, v němž na konci svítí jasné světlo“ až na konec, zjistí, že její Aura (barva jejího napůl průhledného těla, určující, zda člověk jde do Nebe nebo do pekla) je vyrovnaná, má fialovou barvu místo červené nebo modré. Ve svém životě udělala stejné množství hříchů jako dobrých skutků - není tedy jasné, jestli půjde do Nebe nebo do pekla. Svatý Petr jí oznámí, že musí zpátky na zem jako duch, pomoct tomu, komu ublížila. Meg se tedy objeví přesně na tom místě, kde před nedávnem zemřela – v bytě seniora jménem Lowrie McCall. Ten se nejdřív patřičně vyleká, když ve svém bytě spatří ducha dívky, jež se ho pokoušela vykrást. Po několika minutách dohadování se čtrnáctiletý duch a životem zklamaný důchodce konečně domluví. Lowrie má totiž jakýsi Seznam přání. Jsou to čtyři chybná rozhodnutí, která v životě udělal a která chtěl do konce svého života napravit.
Meg a Lowrie se tedy vydají na cestu po Irsku - na cestu za splněním Lowrieho snů a zároveň za “zmodráním“ Meginy Aury.
Tito dva lidé si na začátku příběhu téměř vůbec nerozumí, ale – nejspíš díky faktu, že ani jeden neměl moc šťastný život – si pomalu začínají k sobě hledat cestu. A taky ji najdou.
Na začátku nemohla Meg Lowrieho téměř vystát; na konci jejich cesty, když je Megina aura modrá a musí zpátky do Nebe, je jí však líto, že už Lowrieho nikdy neuvidí. Není to však tak úplně pravda. Lowrie přece neudělal nic tak zlého, aby po smrti nemohl do nebe...





Hodnocení: (hodnotilo 6 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz