Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Vojenský řád

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Vojenský řád
 
Název díla: Vojenský řád
Datum vložení: 3.2.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Jan Žižka: Vojenský řád

V době husitských válek vzniklo v naší literatuře nové odvětví prózy, vojenské řády a výklady vojenské taktiky. Jedním z těchto spisků je i Žižkův Vojenský řád sepsaný roku 1423.

V úvodu nabádá jeho autor k dodržování zákona Božího a k šíření slova Božího.
Pak jménem svým a dlouhé řady dalších husitských vůdců velmi podrobně přikazuje, jak se mají členové husitských vojsk chovat v ležení (táboře), za pochodu, jak se šikovat k boji a bojovat. Dále přikazuje, aby po vítězné bitvě snesli na jedno místo veškerou kořist a ustanovení k tomu starší aby ji pak spravedlivě rozdělili.
Následuje výčet trestů za prohřešky, jako jsou zběhnutí od vojska, sváry a bitky, krádeže, opilství, lajdáctví, smilstvo a cizoložnictví.
V závěru znovu vyhlašuje cíle, za které bojují: "……za vysvobození pravdy slova Božího….." a vyslovuje prosbu: "…..aby nám Pán Buoh všemohoucí dal zvítězit nad nepřáteli svými i našimi! "
Celý nevelký spisek je jasně rozčleněn a stručně, ale přesně formulován.







Životopis spisovatele: Jan Žižka
Hodnocení: (hodnotilo 6 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz