Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Matoušovo evangelium

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Matoušovo evangelium
 
Autor: Matouš
Název díla: Matoušovo evangelium
Datum vložení: 26.3.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Matoušovo evangelium (nebo také Evangelium podle Matouše) bylo sestaveno v 1. století našeho letopočtu. Je prvním (ale ne nejstarším) tzv. kanonickým evangeliem v Novém zákoně.
Evangelium (poměrně stručně) popisuje období života Ježíše Krista od jeho narození až po ukřižování a následné zmrtvýchvstání.
Smyslem „knihy“ je podle mého názoru popsat život Ježíše Krista, vylíčit všechny jeho skutky a možná částečně přesvědčit lidi, aby Ježíše začali chápat jako „Syna božího“.
Prostřednictvím evangelia se seznamujeme s postavou Ježíše Krista, který je považován za „Syna božího“. Evangelium představuje názory Ježíše Krista a celého křesťanství vůbec; seznamuje nás s Desaterem a zázračnými skutky, které Kristus údajně vykonal (například uzdravování nemocných, nasycení pěti tisíc mužů pěti bochníky chleba apod.).
Nejdůležitější „postavou“ je nepochybně Ježíš Kristus, kolem něhož se vlastně celé evangelium „točí“.
Určit hlavní autorův záměr je poněkud komplikované, (vždyť autora vlastně ani neznáme!), ale já se přesto domnívám, že základním myšlenkou je snaha ukázat člověku, jak moc mu může pomoci víra v Boha a jak důležité je věřit.
Kniha je psána na můj vkus velice komplikovaně, čtení znesnadňují přechodníky a jakýsi zastaralý typ češtiny, do kterého je přeložena. Evangelium je rozčleněno na několik částí (kapitol), které vždy popisují určitý skutek, který Ježíš vykonal nebo nějaké podobenství, díky kterému Kristus vysvětluje nějakou skutečnost, kterou se křesťané musí řídit…

Kniha se mi celkem líbila, a klidně bych si přečetla Bibli celou, kdyby ovšem nebyla napsána tak komplikovaně a nesrozumitelně.





Hodnocení: (hodnotilo 43 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info