Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Hostující profesoři

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Hostující profesoři
 
Autor: David Lodge
Název díla: Hostující profesoři
Datum vložení: 29.3.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Tradiční výměna profesoru mezi dvěma univerzitami může přinést i jiné následky - výměnu manželek.

---

Je už tradicí, že mezi anglickou univerzitou Papridge a americkou Euforií se na půl roku vymění dva profesoři. Tentokrát to připadlo na Philipa Swallowa z Anglie a Morrise Zappa z Ameriky.

Morris Zapp je ženatý s Désirée. Mají spolu dvě děti. Jejich manželství je ale v krizi a to je i důvod, proč Morris na půl roku odcestuje do Anglie, i když jeho americká univerzita má stokrát větší věhlas než ta papridgská.

Phillip Swallow má naopak klidné manželství. S manželkou Hillary mají tři děti a americká univerzita je pro něj obrovská výzva!

V příběhu vystupuje mnoho dalších postav, jejichž osudy se po celou dobu čtení až nebezpečně proplétají. Tak například když Morris Zapp letí do Anglie v letadle plném těhotných žen čekajících na potrat, sedí vedle něj Mary Pippingová. Když se jednou chce jít poveselit do strip baru, jakou tanečnici mu nepřivedou? Ano, Mary Pippingovou!

To Phillip Swallow zase potká v letadle svého bývalého studenta Charlese Boona. Ačkoliv ho dříve neměl v lásce, dokonce se k němu nastěhuje. A to i s Melanií, na kterou si Phillip myslel a s níž prožil románek na jednu noc.

Osudy se proplétají a tak nakonec jsme svědky toho, že u Desirée, manželky Morrise Zappa, bydlí Phillip a u Hillary, manželky Phillipa Swallowa, se usadí Morris. Jak dopadne setkání obou "proměněných" párů?

---

Knížka Hostující profesoři se velice pěkně čte. Zvládl jsem ji za čtyři dny (má přes 230 stránek). Několikrát jsem se i hlasitě zasmál. Přikládám pár ukázek, abyste si alespoň trochu udělali obrázek:

"Poslyšte," řekl Indovi.
"Přejete si drink, pane? Pivo, pane?"
"Přeji si striptýz."
"Jistě, pane. Moment, pane. Malou trpělivost. Dívka přijde hned, pane."
"To máte jen jednu?"
"V každém programu jednu."
"A máte tu hnusnou zimu."
"Hned přinesu teplo, pane."

---

Scéna, kdy Ind přichází s dívkou pro pana Morrise:

... Jak se šourala kolem židlí, v podobných kozačkách jako paní Swallowová, s tlustým šátkem kolem hlavy a plastikovou taškou na zip, měla asi takový sex-appeal jako eskymácká Miss Severní pól. ...

---

Věřím, že si Hostující profesory rádi přečtete. Prozradil jsem zde jen opravdu to základní, abyste měli ještě nějaké překvapení :-)





Hodnocení: (hodnotilo 7 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info