Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Smrt v Benátkách

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Smrt v Benátkách
 
Autor: Thomas Mann
Název díla: Smrt v Benátkách
Datum vložení: 29.3.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Ani ne stostránková novelka od Thomase Manna vypráví příběh stárnoucího spisovatele Gustava Aschenbacha, který se zamiluje a zemře...

Gustav Aschenbach, padesátiletý spisovatel žijící v Mnichově, se jednoho dne rozhodne jít na procházku. Během ní spatří neznámého muže, který v něm evokuje představu dálek a cestování. Aschenbach se tedy rozhodne odcestovat a strávit léto v Benátkách.

Během pobytu v hotelu, ve kterém žije mimojiné rodina z Polska a jejíž členem je i krásný čtrnáctiletý chlapec zvaný Tadzio, se v Aschenbachovi něco začíná dít. Stále vyhledává společnost tohoto chlapce, chce mu být nablízku. Setkávají se na pláži, při jídle, ve městě. Aschenbach se zamiloval.

Když spisovatel zjistil, že do Benátek pronikla nemoc cholera a bylo by tedy dobré co nejrychleji město opustit, váhal. Za normálních okolností by ihned odjel, ale nemohl se zbavit pocitu, že když Benátky opustí, už nikdy neuvidí Tadzia. Chlapce, kterého si zamiloval a který pro něj byl zároveň nedotknutelný. Byla to krásná platonická láska. Jak se rozhodnout? Odcestovat a zachránit si život nebo se nechat strhnout vlnou lásky?

Aschenbach se rozhodl zůstat. V Benátkách setrvala i polská rodina, zatímco ostatní turisté z hotelu odcestovali. Aschenbachův zdravotní stav však nebyl dobrý. Jednoho dne, když se na pláži opět díval na Tadzia, jak brouzdá v moři, mu hlava klesla na prsa. Za pár minut přivolaná pomoc už zamilovanému spisovateli nedokázala pomoci...





Hodnocení: (hodnotilo 8 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info