Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Povídky z jedné kapsy

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Povídky z jedné kapsy
 
Název díla: Povídky z jedné kapsy
Datum vložení: 9.4.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Autor: Karel Čapek

Název: Povídky z druhé kapsy - Ukradený kaktus

Tato kniha obsahuje mnoho povídek, které jsou detektivního žánru. Většina z nich má obdobný námět, navzájem se však odlišují. Charakteristickým nepřehlédnutelným rysem je osobitý výraz Karla Čapka, kterým jim dokázal vtisknout zvláštní náboj. Mě zaujala povídka jménem „Ukradený kaktus“.

Hlavní myšlenka: Hlavní myšlenkou je poutavý příběh z prostředí „kaktusářů“. Vypráví o jejich vášni pichlavým květinám, o tom, jak by bylo krásné, kdyby nalezly nějaký neznámý druh kaktusu, který by pak pojmenovali po nich. Jak už i název říká, kaktusářská vášeň sahá u některých jejích příznivců až tak daleko, že klidně několik let kradou ze světoznámé sbírky….

Hlavní hrdina: Hlavním hrdinou této povídky je vrchní zahradník Holbenovy zahrady, jistý pan Holan. Ten dostane od svého zaměstnavatele na starost zjistit, kdo krade ty nejznámější exempláře z jeho kaktusových sbírek. Ten je tak důvtipný a chytrý, že ho napadne použít malou lest, jak zloděje vypátrat….

Vlastní názor: Tato povídka se mi velice líbila, stejně jako celá knížka. Kniha oplývá jemným humorem plným nadsázky. Nechá čtenáře učinit si vlastní názor na problém, ale osobitým stylem projevu Karla Čapka dokáže zaujmout a „vtáhnout“ čtenáře do děje. Zvolené téma povídky „Ukradený kaktus“ mi zpočátku připadalo poněkud netradiční pro detektivní povídku. Se zájmem jsem ji však dočetla. A opět jsem se utvrdila v názoru, že mnoho vyřčených slov je nezbytné vzít jako metaforu, pod kterou se skrývá životní moudro.





Životopis spisovatele: Karel Čapek
Hodnocení: (hodnotilo 68 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Povídky z jedné kapsy Čapek, Karel 30 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info