Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Povídky malostranské - Doktor Kazisvět

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Povídky malostranské - Doktor Kazisvět
 
Autor: Jan Neruda
Název díla: Povídky malostranské - Doktor Kazisvět
Datum vložení: 20.5.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Doktor Kazisvět
Povídku Doktor Kazisvět napsal Jan Neruda. Příběh se odehrává v Oujezdě v části Prahy nazývané Malá Strana. Hlavní postavou je pan Heribert vystudovaný doktor medicíny. Jeho otec byl vyhlášeným a také oblíbeným lékařem, avšak sám Heribert junior nikdy neléčil.
Před promocí mu zemřel otec, matka již dříve. Možná i to způsobilo jeho pozdější prazvláštní chování. Zdědil na tehdejší dobu slušný majetek.
Po smrti otce všichni doufali, že v lékařské praxi bude pokračovat po svém otci. Mýlili se, všechny příchozí odmítal. Choval se samotářsky, až podivínsky. Nikoho nezdravil ani neodpovídal na pozdravy, lidem se snažil co možná nejvíce vyhýbat. O společnost nestál. Heribert byl spíše menšího vzrůstu, velmi štíhlé až hubené postavy. Jeho tvář se světlehnědým plnovousem, na tehdejší dobu něco velmi neslušného, a modré pichlavé oči, vzbuzovaly v lidech ještě větší nedůvěru. Lidé časem jeho podivínskou povahu začali tolerovat, povídali si o něm, ne moc v dobrém a dali mu přezdívku ,,doktor Kazisvět“.
Jednou, když se vracel z procházky Oujezdskou branou, šel tudy i pohřební průvod. Konal se pohřeb pana rady Schepelera. Při neopatrném pokládání sjelo z rakve víko a ruka pana rady se vyklonila přes okraj rakve ven. Doktor Heribert zrovna stál vedle rakve. Všichni byli v šoku, po chvíli se Heribert sehnul, aby ruku vrátil zpátky do rakve. Místo toho ale ruku podržel ve svých rukou a po chvíli vykřikl: „Ten muž není mrtev!“ Zpočátku nechtěli věřit. Vdova omdlela, někteří stáli a čekali co bude dál, jiní odcházeli. Pana Schepelera odnesli do hostince. Doktor Kazisvět – Heribert se ho snažil přivést k vědomí. Podařilo se.
Pan rada Shepeler opět úřadoval, lidé chválili doktora Heriberta a přirovnávali ho k jeho otci. Všichni ho chtěli mít za ošetřujícího lékaře, avšak doktor Heribert byl stále stejný jako předtím a nemocného nikdy nepřijal. Všeobecně mu říkali ,, doktor Kazisvět“.





Životopis spisovatele: Jan Neruda
Hodnocení: (hodnotilo 219 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info