Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

2001: Vesmírná Odysea

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > 2001: Vesmírná Odysea
 
Název díla: 2001: Vesmírná Odysea
Datum vložení: 11.6.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
2001 je první ze čtyř Clarkových vesmírných odyseí. Je to klasická sci-fi, autor v ní byl hodně nadčasový. Byl podle ní natočen i film.
Na měsíci, v kráteru Tycho, byl nalezen podivný monolit. K úžasu všech dokazuje, že existuje mimozemský život. Jakmile je monolit odkryt, vyšle radiový signál k jednomu ze Saturnových měsíců, k Japetu.
Načež je k Japetu vyslána pětičlenná posádka vesmírné lodi Discovery. Tři členové posádky jsou v hibernaci, aby byli probuzeni teprve poté, co se loď dostane k Saturnu. Zbylí dva bdělí členové posádky ale nemají tušení proč byli vysláni přímo k Japetu. Do vesmíru byli posláni pod záminkou, že mají prozkoumávat a mapovat geografickou strukturu planet a jejích měsíců.
Bohužel na půli cestě mezi Jupiterem a Saturnem lodní počítač HAL 9000 díky chybě v programu se rozhodne chránit tajné poslání mise a zabije celou posádku až na Dava Bowmana, kterému se s velkým štěstím povede Hala odpojit.
Bowman nyní musí sám pilotovat loď, aby prozkoumal další záhadný monolit, které skrývá „Oko“ Japetu ...

Knížka byla napínavá, jedna z mála, která mě opravdu „chytla“. Jedna z nejlepších knížek, kterou jsem poslední dobou četl.





Životopis spisovatele: Arthur Charles Clarke
Hodnocení: (hodnotilo 5 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
2001: Vesmírná odysea Clarke, Arthur Charles 949 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info