Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

2010: Druhá Vesmírná Odysea

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > 2010: Druhá Vesmírná Odysea
 
Název díla: 2010: Druhá Vesmírná Odysea
Datum vložení: 11.6.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
2010 je další vesmírná odysea. Děj této sci-fi nenavazuje úplně na předchozí vesmírnou odyseu, ale, jak se autor zmiňuje v prologu, na film, který byl podle 2001: Vesmírná Odysea natočen. Oproti první knize je děj pozměněn hlavně v tom, že posádka Discovery neletí k Saturnu, ale jen k Jupiteru a v několika maličkostech.
K Jupiteru je vypravena další kosmická loď, Kosmonaut Alexej Leonov, za účelem zjistit, co se stalo původně na lodi Discovery a z jakého důvodu tak záhadně zmizel David Bowman. Posádka lodi se skládá z americké části, hlavně z toho důvodu, že zbytek posádky by se v Discovery nevyznal. Tu tvoří prof. Heywood Floyd, který se na začátku předchozí knihy také mihl, zúčastnil se odkrytí monolitu v kráteru Tycho na Měsíci. Dále Walter Curnow, technik a profesor Čandra, který sestavil lodní počítač na Discovery Hala 9000.
Druhou část posádky tvoří ruští kosmonauti v čele s kapitánkou Orlovovou. Američtí vědci zůstávají během cesty k Jupiteru v hibernaci.
U Jupiteru se posádce podaří zprovoznit Discovery a odletět s ní z nebezpečné zóny, kde by mohla být stáhnuta gravitací na měsíc Io. Profesoru Čandrovi se podaří zprovoznit Hala a postupně ho učí odznívá komunikovat s lidmi.
Bohužel se s monolitem umístěným v Langreovově bodě mezi Jupiterem a Io ke zklamání posádky nic neděje. Jednou se ale Floydovi přihodí něco velmi zvláštního, co změní průběh celé mise: Když měl službu před ním se objevila prašná silueta zmizelého Davida Bowmana a ta mu oznámila, že musí odletět do patnácti dnů od monolitu, jinak že jim hrozí nebezpečí.
Floyd poslechne a přesvědčí posádku, že musí odletět. Před odletem patnáctého dne zničeho nic monolit, přezdívaný „Velký bratr“, zmizí. Pomocí motorů Discovery se podaří Leonovovi odletět a Discovery zanechají i s Halem u Jupiteru. Při průletu kolem Jupitera zjistí na něm cosi podivného. Jakousi tmavou skvrnu, která se víc a víc zvětšuje. Po bližším zkoumání objeví, že jde o miliony monolitů, kterých stále přibývá. Přesně ve chvíli, kdy se Leonov dostatečně vzdálí, Jupiter se nejdříve smrští a potom exploduje a tím vytvoří novou trpasličí hvězdu později nazvanou Lucifer…

Kniha se mi moc líbila, bohužel mi chvílemi vadila malá spojitost s předchozí knížkou. Rád bych se podíval na film.





Životopis spisovatele: Arthur Charles Clarke
Hodnocení: (hodnotilo 3 čtenáři)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info