Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Nemesis

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Nemesis
 
Autor: Isaac Asimov
Název díla: Nemesis
Datum vložení: 28.10.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Nemesis je knížkou klasika sci-fi, Isaaca Asimova. Tato knížka nenavazuje na žádný z předchozích cyklů od tohoto autora (Nadace, Roboti, Impérium), ale představuje se zde naprosto nový svět s novými postavami.
Příběh je zasazen do roku 2220. Na jedné z kolonií obíhající Zemi, Rotoru, objevila doktorka Insignová hvězdu schovanou za hvězdným mračnem. Pojmenovala ji Nemesis. Nebylo by na tom nic zvláštního, kdyby se nejednalo o hvězdu, která je pouhé dva světelné roky daleko, což je o polovinu méně, než vzdálenost k Alfě Centauri, doposud známé nejbližší hvězdy. Proto se Rotor vydává na cestu vesmírem k této hvězdě pomocí hyperposilovaného pohonu, který mu umožňuje na chvíli vstoupit do hyperprostoru.
Zde se příběh rozdvojuje na dvě linie. Dr. Insignová musela nechat na Zemi svého manžela, který nechtěl odletět s Rotorem. Insignová však neví, že byl tajným agentem Pozemského ministerstva bezpečnosti. A právě Fisher přivede Zemi na stopu zmizelého Rotoru. Vydá se najít hyperspecialistku Tessu Wendelovou, která po deseti letech práce konečně dokáže vyvinout superluminální pohon, tzn. pohon pro cestování hyperprostorem. Obratem se tedy ze Země vydává loď s Crilem Fisherem, Tessou Wendelovou a dalšími dvěma vědci, aby se vydali k Nemesis a vypátrali Rotor.
Na Rotoru mezitím dospěje dcera Eugenie a Crila, Marlene. Marlene má neodolatelnou touhu se vydat na planetu, okolo které Rotor obíhá, a která je součástí planetárního systému okolo Nemesis, na Erythro. Podaří se jí přesvědčit místního komisaře Januse Pitta a vydává se i se svojí matkou na Erythro. Zde dochází k objevu, že planeta Erythro, je ovládána jedním velkým organismem, skládajícím se z malých primitivních bakterií, prokaryotů. Jediná Marlene je ale schopná s tímto organismem komunikovat.
Zde se dvě příběhové linie znovu setkávají příletem superluminální lodi ze Země a začíná diplomatické jednání o tom, jak se s objevenou hvězdou Nemesis naloží, protože neomylně směřuje na Sluneční soustavu, kterou za 4000 let zničí…





Hodnocení: (hodnotilo 6 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info