Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Kluci darebáci a pes

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Kluci darebáci a pes
 
Název díla: Kluci darebáci a pes
Datum vložení: 28.10.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Děj knihy se odehrává ve Švédsku, v malém městečku jménem Vastanvik. Hlavním hrdinou je jedenáctiletý Rasmus, jeho kamarád Pontus a malý pes Trhlík. Dalšími hrdiny je Rasmusova sestra Patka, její přítel Joakim a mnoho dalších postav, např. Rasmusův otec, který pracuje jako místní policista.
Rasmus s Pontusem jsou nejlepší kamarádi a provádějí spolu se psem různé vylomeniny. Mají vždycky ty nejlepší úmysly, které se většinou zvrtnout. Podnikají výpravy na různá tajemná místa v okolí Vastanviku, mají své tajné skrýše s ukrytými poklady. Někdy si zajdou do místního kina. Aby měli nějaké peníze na sladkosti, vydávají se občas na sběr starého železa, za které potom dostanou peníze. Jednoho dne se rozhodli, že budou sledovat Rasmusovu starší sestru Patku s jejím přítelem Joakimem. Při tomto sledování se stali svědky jejich hádky a rozchodu. Jelikož má Rasmus svou sestru hodně rád, rozhodnou se Patku pomstít. Po městečku se vykládá, že Joakim má doma sešit, kam si dává fotografie všech jeho bývalých holek a tak se kluci rozhodnou mu tento sešit ukrást.
Zrovna tou dobou přijela do města pouť. Tam kluci nemohli chybět. Přijeli kolotoče, střelnice, stánky s různými sladkostmi a vrcholem poutě byl polykač mečů Alfredo. Na pouti se kluci domluvili, že v noci půjdou do domu Joakima ukrást ten jeho sešit. Přesně o půlnoci si dali sraz u jeho domu. Jelikož Joakimovi rodiče dům zrovna opravovali, stál u něj opřený žebřík. Kluci ho postavili pod okno a vylezli po něm do pokoje Joakima, který už dávno spal. Prohledávali jeho pokoj tak dlouho, až ten sešit našli. Když chtěli z domu odejít, uslyšeli podivné zvuky. Pak uviděli, jak z domu utíkají zloději s plným pytlem lupu. Tak se kluci vydali za nima až do starého opuštěného domu za městem, kde zloději svůj lup schovali. Cestou také zjistili, že těmi zloději není nikdo jiný, než polykač mečů Alfredo s jeho parťákem Ernstem.
Druhý den už všichni ve městě věděli, že v noci Joakimovi rodiče okradli o velkou sbírku stříbrného nádobí. Kluci se hned po škole rozhodli podívat se na schovaný lup. Zjistili, že se opravdu jedná o to stříbrné nádobí a tak se rozhodli vzít spravedlnost do svých rukou. Stříbrné nádobí schovali do svého úkrytu a místo stříbra tam zlodějům nechali staré železo. Když tam ale to železo schovávali, nachytal je u toho Alfredo s Ernstem a sebrali jim psa Trhlíka. Klukům řekli, že musí stříbro vrátit, jinak už Trhlíka nikdy neuvidí. Rasmus byl z toho nešťastný, protože měl svého psa moc rád. Nejvíce ho štvalo, že to nemůže říci svému otci, který byl policistou. Tak kluci přemýšleli, kde by mohl být Trhlík schovaný. Nakonec ho našli v tom opuštěném domě zavřeného ve sklepě. Jak už měli svého psa, hned všechno řekli Rasmusovu otci. Společně s dalšími policisty připravili na Alberta a Ernsta past. Když jim kluci měli předat to ukradené stříbro, tak je už sledovali místní policisté, kteří povedené zloděje zatkli.
Rasmus a Pontus byli slavní, že pomohli chytit zloděje. Joakimovi rodiče jim za záchranu rodinného majetku dali velkou odměnu. Také Patka se usmířila s Joakimem, takže všechno dobře dopadlo.





Životopis spisovatele: Astrid Lindgrenová
Hodnocení: (hodnotilo 33 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info