Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Misantrop

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Misantrop
 
Název díla: Misantrop
Datum vložení: 22.5.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Jedná se o divadelní hru od významného francouzského dramatika Molièra. Je psána ve verších. Děj se odehrává v Paříži.

Hlavní postava tohoto dramatu, Alcest, je skutečným misantropem. Alcest patří k vysoké společnosti královského dvora. Z materiálního hlediska se mu tedy daří dobře, na druhé straně u svých známých pozoruje špatné vlastnosti - pokrytectví, neupřímnost, závist, nevěra, intriky... a dospívá k názoru, že všichni lidé jsou špatní a že má právo je nenávidět.

Alcest se v průběhu hry ocitá v několika situacích, které v něm jeho názory znovu a znovu utvrzují. Jeden přítel Alcestovi přednese svou vlastní báseň a požádá ho, aby ji "bez příkras" zhodnotil. Alcest mu sdělí upřímně své mínění, tedy že báseň pokládá za špatnou, a přítel se s ním rozchází.
V jiné scéně zase Alcest sedí pohromadě u stolu v kroužku společnosti, jejíž zábavou je pomlouvat ostatní přátele, kteří s nimi momentálně nejsou. Alcest se o takovém chování vyjádří pohrdavě.

Obsah celé hry lze interpretovat různě. Je možné ji chápat tak, že Alcest má naprostou pravdu, že je to naprosto kladný hrdina, který jako jediný nepodléhá společenským chybám a špatnostem. Podobně na hru nahlížel například J.J. Rousseau (významný filosof).
Na druho stranu však nelze nevidět, že Alcest kategoricky odsuzuje téměř všechny, jen sebe ne. Je mnohdy nesnášenlivý a jen těžko umí odpouštět druhým. Je krajně netolerantní a své konflikty s ostatními mnohdy alespoň zččásti zavinil sám.

Já se v interpretaci přikláním ke zlaté střední cestě. Chápu Alcesta jako postavu nedokonalo a podivínskou, ale chyby dvorní společnosti rovněž neomlouvám ani nepodceňuji. Osonost Alcesta, ať je jakýkoli, se ke kritizování společenských poměrů výborně hodí.

V každém případě je toto drama působivým satirickým zpodobněním nedostatků vysoké společnosti (především vysoké společnosti, ale může se vztahovat na společnost a na lidstvo vůbec, alespoň Alcest říká, že odsuzuje všechny). Nakolik kladnou nebo zápornou postavou je Alcest, to zůstává věcí názoru.





Životopis spisovatele: Jean-Baptiste Poquelin Moliére
Hodnocení: (hodnotilo 3 čtenáři)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Misantrop Moliére, Jean-Baptiste Poquelin 192 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info