Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Dáma s kaméliemi (La Dame aux Camélias)

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Dáma s kaméliemi (La Dame aux Camélias)
 
Autor: Alexandre Dumas ml.
Název díla: Dáma s kaméliemi (La Dame aux Camélias)
Datum vložení: 3.11.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Hlavní postava: Hlavní postavou je jistý Armand Duval, syn výběrčího daní ve městě C., jež se bezmezně zamiluje do kurtizánky Markéty Gautiérové, známé v tehdejším Paříži také jako „Dáma s Kaméliemi“. Armand je Markétě nejprve představen v Komické opeře, ta se však vysměje jeho uhlazeným způsobům. Armand se proto rozhodne odjet a na Markétu zapomenout. To se mu však přes veškerou snahu nepodaří. odcestoval na více než rok z Paříže. Markéta mezi tím vážně onemocní plicní chorobou a její povaha se změní. Armand je jí znovu představen, tentokrát u ní doma, neboť Markétu zná Armandův přítel. Poté co Markétu stihne ošklivý záchvat kašle při němž vykašlává krev a Armand je tím jako jediný z celého osazenstva dojat jí vyjeví své city a Markéta se stává její kurtizánkou. Ovšem ne kurtizánkou v tom pravém slova smyslu.

Hlavní myšlenka: Hlavní myšlenkou je v podstatě milostný příběh Markéty Gautiérové a Armanda Duvala. Je ovšem obzvláště tím, že Markéta je kurtizánkou a Armand je její v podstatě první opravdová, nezištná láska. Na tomto příběhu je fascinující to, jak je jeden ochoten pro druhého obětovat skoro cokoli a ten druhý jakékoli oběti zatvrzele odmítá. Zvláštní je i ukončení jejich vztahu a následné období, kdy se Armand snaží, stejně jako Markéta, nejprve zapomenout, pak se ale Markétě, již těžce nemocné, začne mstít.

Vlastní názor: Toto je příběh o pravé lásce, která však nebyla těmto dvěma lidem osudem dopřána. Musím přiznat, že u této knížky jsem si i pobrečela a to nejednou. Obzvlášť dojemný je pak konec. Zvláštní mi také přišlo, že konec byl v podstatě použit jako úvod k příběhu. Musím uznat že to je velmi dobře a dojemně napsaná kniha.





Hodnocení: (hodnotilo 23 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info