Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Žena v bílém

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Žena v bílém
 
Autor: Wilkie Collins
Název díla: Žena v bílém
Datum vložení: 9.7.2010

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Děj příběhu se odehrává v Londýně a na starém anglickém venkovském sídle v polovině 19. století. Walter Hartright potká v noci na silnici neznámou mladou ženu v bílých šatech, která se ho zeptá na cestu do Londýna. Žena je velice vystrašená a stále se ohlíží, zda ji nikdo nesleduje. Jmenuje se Anna Cathericková a právě utíká ze soukromého ústavu pro choromyslné. Nechal ji zde zavřít sir Percival Glyde, protože se domníval, že jí matka vyzradila tajemství, které by ho mohlo zničit. Osmadvacetiletý Walter je učitelem kreslení a získává nové místo na panství v Limmeridge, kde se strýcem Frederickem Fairliem žijí dvě nevlastní sestry: Laura Fairlieová a Marian Halcombová. Walter si ihned povšimne, že neznámá žena ze sanatoria je nápadně podobná Lauře. Walter Marianě vypráví o svém záhadném dobrodružství a chce zjistit, kdo je ona tajemná žena. Marian se podívá do pozůstalých dopisů své matky a zjistí, že Anna Cathericková tu jako dítě strávila u její matky rok života. Laura má tetu Eleonoru, která se provdala za italského hraběte Fosku a jeho přítel sir Percival Glyde je zasnouben s Laurou. Laura se však zamiluje do Waltera a on do ní.
Laura však dala svému otci slib, že se provdá za sira Percivala. Walter je zdrcen, a tak odjíždí do Ameriky. Než se Laura vdá, napíše jí Anna dopis, ve kterém ji varuje před budoucím manželem, později se s ní setkává osobně. Svatební smlouva je napsána v Lauřin neprospěch a sir Percival je velice zadlužen. Laura se ale přesto vdá a neví, že se připravila o štěstí. Percival po svatbě chce, aby podepsala listinu, ve které by mu odevzdala všechno své dědictví. Laura to odmítne. Jedné noci vyslechne Marian rozhovor mezi sirem Percivalem a jeho starým přítelem hrabětem Foskou. Plánují, jak získat peníze a najít Annu Catherickovou. Marian při tajném poslouchání jejich rozhovoru promokne a vážně onemocní. Hrabě mezitím najde Annu, která trpí srdeční chorobou a za několik dní umírá. Poté hrabě odveze Lauru do Londýna do ústavu pro choromyslné a vydává ji za Annu. Prohlásí, že zesnulá Anna je Laura a pohřbí ji do rodinné hrobky Fairlieů. Pošle dopis Frederikovi Fairliemu, aby ignoroval všechny pokusy o kontakt od Anny. Sir Percival Lauřinou smrtí získává její dědictví. Marian nevěří zvěsti o sestřině smrti a přijede do Londýna. Stopy ji dovedou do ústavu pro choromyslné. Osvobodí svou sestru a jedou do Limmeridge. Jejich strýc Lauru však nepozná a myslí si, že se za jeho neteř vydává Anna. Obě jsou zdrcené. Rozhodnou se podívat k hrobu jejich matky. U něj narazí na Waltera, který se mezitím vrátil a spěchal za Laurou, kterou už nenašel. Walter je velmi překvapený. Obě mu vypráví celou historii a společně se rozhodnou přestěhovat se do Londýna. Walter se snaží zjistit Percivalovo tajemství, vydává se za Anninou matkou a dozví se ho. Sir Percival není ve skutečnosti baronet a zfalšoval dokumenty o svém životě a to je v té době těžký zločin. Když se dozví o odkrytí svého tajemství, snaží se spálit důkazy, ale uhoří i s nimi. Walter se s Laurou ožení a snaží se získat důkazy, které by jí pomohly navrátit ztracenou identitu. Dovídá se, že hrabě Fosca je členem tajného politického spolku v Itálii a že jej zradil. Walter a Fosca se dohodnou na tom, že Walter nevyzradí jeho tajemství a on mu naopak poskytne důkazy, které by dopomohly Lauře k navrácení její identity. Krátce nato je hrabě zastřelen v Paříži. Poté se Lauře povede prokázat v Limmeridge její identita. Walter dále zjistí, že Anna Cathericková byla nemanželskou dcerou Lauřina otce Filipa. Frederick Fairlie náhle umírá a Walter se se svou ženou, šestiměsíčním synem Walterem a Marianou stěhují zpátky do Limmeridge.





Hodnocení: (hodnotilo 21 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info