Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

bylo nás 5

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > bylo nás 5
 
Název díla: bylo nás 5
Datum vložení: 21.5.2011

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Hlavní postavy: Petr Bajza a jeho rodina, Antonín Bejval, Čeněk Jirsák, Eda Kemlink, Pepa Zilvar a Eva Svobodová

V knížce se vypráví o Petrovi Bajzovi a jeho kamarádech, kteří toho spolu hodně zažijí.
Petrovi rodiče vlastní obchod. Petr má malou sestřičku Mančinku a staršího bratra, který už s nimi nebydlí, ale pracuje na německých hranicích. Petr se pořád škádlí se služkou Kristýnou, které říká Rampepurda. Dělají si naschvály jednou jí dá do kufru mrtvou myš, aby se lekla. Ale potom ho za to rodiče seřežou.
Často kluci chodí do kina, ale lezou tam tajně, aby nemuseli platit. Kluci také hodně sní o cestování do zahraničí. Jednou Pepa Zilvar zachrání topícího chlapce. Také se často kluci mlátí s nepřátelskými Ješiňáky a Habrováky. Dělají si legraci z pana Fajsta, který furt pomlouvá a kontroluje děti. Další postavou je Otakárek, který chce kamarády, ale žádné nemá. A paní Soumarové musel říkat "rukulíbám", aby ukázal svoje dobré vychování, ale protože se styděl tak to neřekl. Soumarovi jsou bohatí a šlušní občané. Petr si od Otakárka začne půjčovat knížky a jenom hraje že ho to s ním baví. Nakonec se přestal s Otakárkem bavit, protože si jeho maminka myslela že se od něj naučí špatné mravy.

Příbuzní Vařekovi jdou jednou za čas navštívit Bajzovi. Bajzovi před nimi skrývají husu, protože by je za to Vařekovi kritizovali, že mají maso. Paní Bajzová tvrdí Emě Vařekové, že mají brambory, ale nakonec Ema zjistí, že mají husu, a Vařekovi se velice urazí.

Když do města přijede cirkus, Petr chce jít hned do cirkusu, proto je hodný a vzorný, až to rodičům připadá podezřelý. Učí se, hraje na housle, nechodí ven s kluky, hlídá Mančinku. Když byl ve městě cirkus, jeden chlapec z cirkusu, Alfons Kasalický, s nimi chodí do školy. Petřík nakonec přesvědčí svoje rodiče, aby všichni šli jednou do cirkusu. V cirkuse byl i Pepa Zilvar, který u cirkusu pracoval. Petr a ostatní kluci chtěli v cirkuse taky pracovat jako Pepa Zilvar, proto nosili zvířatům vodu. Byl tam s nimi i Otakárek, ale ten musel jít domů, protože je z bohaté rodiny.

Petr onemocněl spálou a zdáli se mu dobrodružné příběhy. Ve kterých byli všichni lidi co znal a všemu věřil.

Vlastní názor: Knížka je pěkně zpracovaná a je to příklad starších dob a rodin, jak to fungovalo





Životopis spisovatele: Karel Poláček
Hodnocení: (hodnotilo 50 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
bylo nás 5 Poláček, Karel 485 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info