Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Anglické listy

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Anglické listy
 
Název díla: Anglické listy
Datum vložení: 21.2.2012

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Kniha Anglické listy je o zážitcích Karla Čapka z jeho cesty do Anglie. V textu se označuje jako Poutník. Na začátku popisuje první pohled na Anglii – bílé skály s trávou nahoře. Přistál v místě zvaném Folestone, v západu slunce to prý vypadalo jako hrad a cimbuří, pak se ukázalo, že to jsou komíny. Nastoupil do prvního vlaku a cestou poznal, že to, co považoval za Anglii je jenom velký Anglický park – samé louky a palouky, překrásné stromy… Po tom co vlak projížděl prvním městem, Karel Č. shledává, že jsou ulice úplně stejné. V jedné ulici jsou přede dveřmi kamenné sloupy, v jiné zase železné balkóny a další ulice je ‚navždy odsouzená‘ k šedým cihlám. V Anglii se mu nejvíc líbí stromy, které možná mají vliv na velký turismus v Anglii. Tato střízlivá Anglie autorovi připadá nejpohádkověší ze všech zemí, které navštívil. V Londýně navštívil Baker Street, ale vráti lse zklamán, o Sherlocku Holmesovi nenašel ani stopy. V Hide Parku ho zaujala brána Marble Arch, u které se shlukovali lidi a řečníci. Každý měl určité množství posluchačů, kteří poslouchali a odpovídali na otázky dané řečníků. Navštívil několik muzeí, univerzity Cambridge a Oxford. Autor preferuje Cambridge před hrdopyšným Oxfordem, ve kterém jsou ale větší koleje, krásné tiché parky. V Cambridgi podle něj nemají vyučit učence ale pány, obsluhováni jsou v krásných síních na těžkém stříbře… Byl i v několika skvostných katedrálách. Nejvíce se mu líbí katedrala v Yorku, ale nemohl si ji prohlédnou, protože zrovna začínala mše. Angličané jsou podle něho velice klidní a slušní a Anglie romantickou a krásnou zemí, bohužel až moc smutnou.





Životopis spisovatele: Karel Čapek
Hodnocení: (hodnotilo 41 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info