Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Kde jsi, Pierote ?

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Kde jsi, Pierote ?
 
Název díla: Kde jsi, Pierote ?
Datum vložení: 23.2.2012

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Ivona Březinová se narodila 12.května roku 1964 v Ústí nad Labem. Vystudovala Pedagogickou fakultu Univerzity Jana Evangelisty Turkyně. Poté zde i několik let pracovala jako odborná asistentka na katedře bohemistiky, dnes je spisovatelka z povolání.

S manželem a dvěma dětmi dcerami žije v Praze-Krči. Její prvotinou knihou je Zrcátko pro Markétu(1996) první knížkou, která vyšla v nakladatelství Albatros byla Panáček Paneláček- a od té doby je knih celá řada.

Autorka píše pohádky a příběhy pro malé čtenáře jako je třeba Adélka a Zlobidýlko, věnuje se však i rozsáhlejším projektům, jako je Velká dětská encyklopedie. Pro větší čtenáře pak napsala například Madonu bez kabátu.

Autorka za své publikace získala mnoho ocenění( Zlatá stuha, Suj, Cena nakladatelství Albatros a kniha Začarovaná třída byla zapsána na listinu IBBY- Mezinárodní sdružení pro dětskou knihu) V součastné době vedle vlastní literární tvorby vede seminář tvůrčího psaní na pražské akademii Josefa Škvoreckého.

DÍLO:
Ivona napsala několik žánrů:
- romány pro dospívající čtenáře (Pomeranče v podprsence)
- romány pro dospělé (Madona bez kabátu)
- fantastická literatura (Strážci světla- písmeno X)
- příběhy s dětským hrdinou (Žofinka Ofinka)
- příběhy se zvířecím hrdinou (O Kočce Kačce)
- pohádky (Jak to bylo dál...)
- pro začínající čtenáře (Lvíče)

Kde jsi, pierote?
Hlavní hrdinkou je šestnáctiletá dívka Jiřina, která studuje na učnáku obor kadeřnice. Od mala se ale chtěla stát herečkou, ovšem to jí bohužel nevyšlo. Nevzdává se ale svého cíle. V tomto příběhu to zkusí jinak, aby došla k tomu svému vysněnému. Přihlásí se jednoho dne do agentury pro herecký kompars. V místnosti, kde se odevzdávaly dotazníky a kde byla i fronta na pohovor, se Jiřina seznámí s Líbou, která jí pomůže předběhnout několik lidí, kteří tam čekají, a stanou se z nich kamarádky.
Jiřinou ji pomalu nikdo neoslovuje, je pro všechny Žorža. Taková uličnice. Rodičům to je jedno, že se přihlásila na konkurz herečky. Její starší bratr si z ní dělá jen srandu. Žoržu ale tato firma vezme jako herečku, a tak se sem tam objeví v nějakém tom filmu. Ale nejvíce ji trápí to, že nemá žádného kluka, který by ji měl rád. Její kadeřnické schopnosti se jí v této agentuře hodí, jednou totiž Žorža zastoupí kadeřnici a od všech dostane pochvalu, protože je zachránila.
Najednou se vše obrací k dobru. Žorža je šťastná a ke všemu jí nějaký idol píše básničky, dostala od něj i knihu. Stále se ptá, kdo by to mohl být? Ke konci příběhu zjistí, jaký mladý muž ji má rád. Zjistí ještě i to, že se celou dobu pohyboval okolo ní. Byl to ten kluk, který ji tehdy viděl na konkurzu. Tehdy měl brýle a nevypadal moc hezky, ale kvůli ní se změnil...





Životopis spisovatele: Ivona Březinová
Hodnocení: (hodnotilo 0 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info