Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Konec punku v Helsinkách

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Konec punku v Helsinkách
 
Autor: Jaroslav Rudiš
Název díla: Konec punku v Helsinkách
Datum vložení: 21.9.2013

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Kniha Konec punku v Helsinkách byla vydána v roce 2010, českým nakladatelstvím Labyrint.

Jaroslav Rudiš vyrostl v Lomnici nad Popelkou.Vystudoval pedagogickou fakultu Technické univerzity v Liberci. V letech 2001 - 2002 bydlel v Berlíně, kde získal novinářské stipendium na Svobodné univerzitě. Pracoval jako učitel, DJ, manažer punkové skupiny, hotelový portýr, novinář v deníku Právo a momentálně je spisovatelem (na volné noze) a textařem (pro skupiny Umakart a Lety mimo).
Jeho první kniha (Nebe pod Berlínem - 2002) byla oceněna jako Nejkrásnější kniha roky a získala Cenu jiřího Ortena.

CHARAKTERISTIKA HLAVNÍCH POSTAV:
Ole - Ole je starý punker s vřelým srdcem. Byl mojí nejoblíbenější postavou, i přes to, jaký život vedl. Vlastně to byl spíše smolař, který byl vždycky ve špatný čas na špatném místě. Je velmi milý, nechává si všechno líbit a pořád si nemůže najít přítelkyni. Když už si ji najde, vždy mu to něco překazí.

Nancy - Nancy je pouze její přezdívka. Říká si ta podle přítelkyně zpěváka Sida Viciouse ze své oblíbené kapely Sex Pistols. Je to punkerka, která se nebojí nikoho a ničeho. Je velmi drzá, neotřelá, nebojácná, ale zároveň se velice rychle zamiluje. Ať už do svého momentálního přítele Helmuta, nebo později do Oleho.

Eva - Evina část má sice jenom něco okolo 30 stránek, ale stejně se toho o ní hodně dozvíme. Je mladá (její věk není přesně uveden, ale vzhledem k okolnostem je jí okolo šesnácti let), ale stejně skoro dvojnicí Nancy (chováním u vzhlede). je velmi drzá, provokuje a ničí věci "krásnejm lidem" (ta říká zbohatlíkům z jejího města). Je stejně jako Nancy velmi nebojácná a na svůj věk se chová (a žije život) jako dospělá (kromě ničení věcí).


STRUČNÝ DĚJ:
Děj této knihy je více něž komplikovaný. Jako první a nejdelší část se nám představuje Oleho život. Vypráví své zážitky, vzpomínky a všechny věci, které se mu staly a něčím ho poznamenaly. Ole jede se svým nejlepším kamarádem Frankem z NDR do Plzně na koncert punkové kapely Die Toten Hosen. V Praze se seznámí s Nancy, do které se Ole okamžitě zamiluje. Mladá Nancy se rozhodne, že už se domů nevrátí, ale přejde s Olem a Frankem hranice (pro ně pouze zpátky domů) do Německa. Naneštěstí je chytí a Nancy při útěku zajede auto. Ole s Frankem jsou deportováni zpátky do NDR, jsou ale vyhozeni ze školy. Po dlouholeté práci v pivovaru založí punkovou skupinu Automat, která je velice proslaví. Malcom, jejich producent, se v roce 1990 ukáže jako člen tajné policie STASI a skupina se okamžitě rozpadne a zruší svůj plánovaný koncert v Oleho tak milovaných Helsinkách. Později si Ole s pomocí svých přátel založí bar Helsinki, kde se schází všichni jeho známí a "normální" lidé tam ani nepáchnou. Jeho dcera Eva je taky punkerka. Nesnáší hezké a bohaté lidi a pořád jim ničí věci (podpaluje auta, sprejuje po domech atd.). Při jedné takovéhle akci auto vybouchne a Eva je jak zraněná, tak zadržená policií. Po této události se Ole zhroutí a odjede pryč. Je zdrcen jednak z dcery a jednak se mu vracejí vzpomínky na jeho první lásky Nancy. Aby si alespoň nějak zlepšil náladu, odhodlá se splnit si svůj sen - podívat se do Helsinek.
Po návratu se mu zase vracejí vzpomínky a tak jede ještě na Šumavu, zavzpomínat na jejich tamější pobyt. Vrátí se do seníku, ve kterém s Nancy přebývali a shodou náhod tam objeví její tašku s deníkem. Právě tento deník je další (a poslední) částí.
Nenavazuje na Oleho příběh, ale prolíná se v průběhu celé knihy. Popisuje Nancyin život v roce 1987. Nancy žije v punkové komunitě, která je věčně pronásledována komunistickou policií. Po několikanásobných provokacích je vyloučena ze školy a pracuje v závodní jídelně. Po výbuchu Černobylu má vážné zdravotní problémy způsobené radioaktivním prachem. V září má jet do nemocnice do Prahy, avšak jede na Die Toten Hosen do Plzně. Zpátky se už bohužel nevrátí.


VLASTNÍ NÁZOR:
Tato kniha se mi velice líbila, patří k jedné z mých nejoblíbenějších. Je psaná velice volným stylem a čte se hrozně rychle. Mně většinou trvá dlouho, než přečtu nějakou knihu dle svého výběru, protože se mi do toho motá povinná četba a další knihy. Avšak Konec punku v Helsinkách mi trvala přečíst ani né týden.
Téma mi sice tak blízké není (Protože se pohybuji v úplně jiné skupině lidí. Myslím, že Ole, Nancy, ani Eva, by neměli v lásce ani mě, ani nikoho z mých přátel.), ale stejně jsem si knihu díky autorovu poutavému vyprávění mohla skvěle užít.
Jediná věc, co se mi nelíbila, byla přehnaná dramatičnost. Pořád někdo umíral, někdo se zbláznil ap.
Jinak to byla vážně skvělá kniha, kterou bych doporučila ke čtení každému.





Hodnocení: (hodnotilo 2 čtenáři)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info