Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Prašina - trilogie

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Prašina - trilogie
 
Název díla: Prašina - trilogie
Datum vložení: 3.6.2023

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Trilogie "Prašina" od autora Vojtěcha Matochy představuje výjimečný příklad dobrodružné literatury pro děti a mládež, která se vyznačuje originalitou a hloubkou. Hlavním dějovým prvkem je existence čtvrti v Praze, kde nefunguje elektřina, a která zůstala zachována ve stylu devatenáctého století. Toto prostředí tvoří fascinující kulisu s úzkými uličkami, opuštěnými a rozpadajícími se domy.



Hlavním hrdinou příběhu je třináctiletý chlapec Jirka, jehož pohledem je děj románu vyprávěn. Společně s jeho kamarádkou En procházejí všemi třemi díly série a čelí různým nebezpečím a výzvám, které často nechápou. Jejich protivníky jsou bezohledný podnikatel Klement Hrouda a obyvatelé Krchleb, kteří žijí v Prašině a mají negativní postoj k cizincům.



Každá část série obsahuje samostatný příběh, ale jsou také pevně propojeny a vytvářejí společnou nadstavbu. Celkově má trilogie dobře promyšlenou koncepci a příběhy navazují na sebe bez viditelných švů.



"Prašina" někdy bývá přirovnávána k Foglarovým Rychlým šípům, ale zároveň se od nich liší. Matocha vytváří fantastické prostředí již na začátku, což dává příběhu zvláštní uvěřitelnost. Postavy v románu jsou vykresleny s různými nuancemi a nemají jen černobílé charaktery. Hlavní hrdinové Jirka a En často prožívají obavy a strach, ale jejich čestnost je výsledkem vnějších vlivů a jejich postupného formování.



Otázkou, která se nad trilogií vznáší, je její určení pro čtenáře. I když jsou knihy označovány jako literatura pro děti a mládež, filozofie Prašiny a její hloubka mohou být náročné pro mladší čtenáře. Zároveň se zdá, že dospělým nejsou dětští hrdinové příliš blízcí. Nicméně příběh oslovuje dětskou stránku v nás dospělých a přenáší nás zpět do doby, kdy jsme dokázali prožívat podobná dobrodružství.



Trilogie "Prašina" je také dostupná jako audioverze, kterou načetl Matouš Ruml. Jeho profesionální interpretace nepřekáží ve vyprávění příběhu a posluchače nepříjemně nediktuje. Autorovi se podařilo vytvořit skvělý základ pro děj, což bylo oceněno různými cenami. Možná by větší čtenářská základna v Česku mohla přinést "Prašině" ještě větší popularitu a umožnit jí překonat povrchní fantasy romány a nezdařilé love story.



Celkově "Prašina" nabízí čtenářům dobrodružný příběh s poetickou atmosférou a hloubkou, která dokáže vyvolat vzpomínky na dobu, kdy byly podobné knihy populární. Román přenáší čtenáře do světa jen mírně odlišného od toho našeho a zároveň otevírá otázky sociálních vazeb a touhy po úniku ze současné společnosti.





Hodnocení: (hodnotilo 10 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz