Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Pláň Tortila

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Pláň Tortila
 
Název díla: Pláň Tortila
Datum vložení: 18.6.2023

 

squareVClanku:
id='square-ir'

​Pláň Tortilla (1935) je raný román Johna Steinbecka odehrávající se v Monterey v Kalifornii. Román byl autorovým prvním jasným kritickým a komerčním úspěchem. Kniha líčí skupinu "paisanos" - doslova venkovanů - malou skupinu bloudících přátel, kteří si užívají života a vína ve dnech po skončení první světové války.

Pláň Tortilla byla v roce 1942 zfilmována. Steinbeck se později vrátil k některým z místních obyvatel Monterey (i když ne k mexickým paisanos z Flatu) v románu Cannery Row (1945).

Zápletka

Nad městem Monterey na kalifornském pobřeží se rozkládá ošuntělá čtvrť Tortilla Flat, kterou obývá volná parta místních nezaměstnaných obyvatel mexicko-indiánsko-španělsko-kavkazského původu (ti se obvykle hlásí k čisté španělské krvi).
Ústřední postava Danny zdědí po svém dědečkovi dva domy, kam chodí se svými přáteli bydlet. Dannyho dům a Dannyho přátele Steinbeck přirovnává ke kulatému stolu a rytířům kulatého stolu. Většina děje se odehrává v době Steinbeckova vlastního pozdního dospívání a mládí, krátce po první světové válce.

Následující názvy kapitol z díla spolu s krátkými shrnutími nastiňují dobrodružství, která skupina ponorkových maniaků prožívá, aby si opatřila červené víno a přátelství.

Shrnutí kapitoly

1 Jak si Danny po návratu z války našel dědice a jak přísahal, že bude chránit bezmocné. - Po práci řidiče mul během Velké války se Danny vrací a zjišťuje, že zdědil dva domy po svém zesnulém dědečkovi. Danny se opije a jde do vězení. S žalářníkem pije víno u Torelliho. Po útěku Danny přemluví svého přítele, chytrého muže jménem Pilon, aby se s ním podělil o pálenku a domy.
2 Jak se Pilon nechal zlákat chamtivostí postavení, aby se vzdal Dannyho pohostinství. - Dannymu se nepodaří zapnout vodu. Pilon zabije kohouta, pronajme Dannymu druhý dům za peníze, které, jak je jasné, nikdy nezaplatí, a vymění papírové růže za galon vína seňory Torelliové.
3 Jak s Pilonem zamával jed majetku a jak v něm dočasně zvítězilo zlo. - Danny a Pilon se dělí o víno, dvě ženy a hádku. Podruhé opilý Pilon pronajme polovinu svého domu Pablovi.
4 Jak se Jesus Maria Corcoran, dobrý člověk, stal nedobrovolným prostředníkem zla. - Pablo, Pilon a Danny diskutují o ženách a placení nájmu. Pablo a Pilon podnajímají svůj dům Jesusovi Marii. Protože má u sebe jen 3 dolary a desetník, vezmou si od něj zálohu 2 dolary a zbytek mu nechají, aby koupil dárek ženě, která se mu líbí.
5 Jak svatý František zvrátil situaci a mírně potrestal Pilona, Pabla a Ježíše Marii. - Pilon a Pablo si vychutnávají dva litry vína. Monterey se připravuje na noc. Pablo si užívá večeři, dříví a lásku paní Torelliové. Jesus Maria je zmlácen vojáky, protože si užívá jejich whisky a jejich přítelkyně Arabelly. Pablova svíčka, zasvěcená svatému Františkovi, zapálí dům, zatímco Danny, který je s paní Moralesovou vedle, tomu nevěnuje pozornost.
6 Jak tři hříšní muži díky lítosti dosáhli pokoje. Jak Dannyho přátelé přísahali kamarádství. - Pablo, Pilon a Jesus Maria spí v borovém lese. Probudí se s vůní piknikového oběda, který se stane jejich a o který se podělí s Dannym, do jehož zbylého domu se přestěhují.
7 Jak se z Dannyho přátel stala síla dobra. Jak pomáhali chudému pirátovi. - Piráta, mentálně postiženého muže, za kterým chodí pět psů, pozve Pilon k Dannymu domů. Pirát slíbil, že když Bůh zachrání jeho nemocného psa, koupí zlatý svícen pro svatého Františka. Nemocný pes se uzdravil, i když ho brzy poté přejel náklaďák. Pirát je odhodlán splnit svůj slib a koupit zlatý svícen pro svatého Františka za 1000 čtvrťáků neboli "dvoubity" (250 dolarů). Pirát je jediný paisano, který pracuje a vydělává 25 centů denně prodejem podpalovače, ale žije ze zbytků jídla darovaných v rámci charity a peníze šetří. Má schovaný velký pytel čtvrťáků, o kterém všichni vědí. Když jim svůj poklad prozradí, přiměje je, aby mu v jeho snažení pomohli.
8 Jak Dannyho přátelé hledali tajemný poklad v předvečer svatého Ondřeje. Jak ho Pilon našel a jak později pár seržantských kalhot dvakrát změnil majitele. - Joe Portagee se vrací z vojenského vězení, vypálí nevěstinec a jde znovu do vězení. Spolu s Pilonem hledají v lese v předvečer svatého Ondřeje (29. 11.) poklad a vidí slabý paprsek z místa, které si označí. Další noc s vínem, které Joe dostal za deku, kterou ukradl Dannymu, kopou na místě a objeví něco s nápisem "United States Geodetic Survey + 1915 + Elevation 600 Feet". Když si uvědomí, že je to zločin, který si mají odnést, opijí se na pláži Seaside. Pilon, aby Joea potrestal za to, že okradl svého hostitele, získá deku zpět a vymění Joeovy kalhoty za víno, takže Joe zůstane na pláži nahý.
9 Jak se Danny dostal do pasti vysavače a jak ho Dannyho přátelé zachránili. - Danny vymění ukradené měděné hřebíky za peníze na vysavač od pana Simona, aby je dal Sweetsovi Ramirezovi (který nemá elektřinu). Sweets spokojeně předstírá, že elektřinu má, tlačí přístroj po podlaze a přitom si brouká, a Danny získává její přízeň. Tráví se Sweets každý večer, dokud si Pilon neřekne, že se mu po kamarádovi stýská, nevezme vysavač a nevymění ho s Torellim, místním obchodníkem, za víno. Torelli pak zjistí, že vysavač, který byl "poháněn" předstíranou elektřinou, má ve skutečnosti předstíraný motor.
10 Jak přátelé uklidnili kaprála a na oplátku dostali lekci z otcovské etiky. - Ježíš Maria se spřátelí s mladíkem s dítětem a přivede ho do domu. Dítě je nemocné. Kapitán mu ukradl manželku. Dítě umírá a muž vysvětluje, proč chtěl, aby se dítě stalo generálem, a říká, že když mu pouhý kapitán mohl ukrást vlastní ženu, tak si představte, co by si mohl vzít generál. Přátelé si vezmou pár chvil na rozmyšlenou, aby strávili morální ponaučení, a pak to satiricky podpoří.
11 Jak za těch nejnepříznivějších okolností přišla k Velkému Joeovi Portageemu láska. - Joe Portagee přichází z deště do domu Tii Ignacie. Vypije její víno, jde spát a probudí se a dostane od té ženy výprask, protože vypil její víno a NEvyužil ji. Uprostřed deště a uprostřed ulice se brání tomuto útoku a je zasažen chtíčem. Náhodou jde kolem policista a požádá je, aby přestali dělat to, co dělají uprostřed rozbahněné silnice.
12 Jak Dannyho přátelé pomáhali pirátovi dodržet slib a jak za odměnu za zásluhy viděli pirátovi psi svaté vidění. - Pirát nakonec Dannymu důvěřuje a doručí mu do domu pytel se čtvrťáky, načež pytel zmizí. Velký Joe je za krádež peněz zbit do bezvědomí. Tisíc čtvrťáků, které si pirát vydělal za několik let dřevorubectví, odnesou přátelé otci Ramonovi, aby za ně koupil svícen a hostinu. V neděli v kostele San Carlos uvidí Pirát svůj svícen před svatým Františkem. Do kostela vtrhnou psi a musí být odstraněni. Později pirát káže psům všechny příběhy otce Ramona o svatém Františkovi, které náhle vyděsí něco za ním, o čem se pirát domnívá, že to musí být vidění.
13 Jak se Dannyho přátelé vrhli na pomoc jedné paní v nesnázích. - Neprovdaná Teresina Cortezová má zvěřinec devíti zdravých miminek a dětí, které se živí jen tortillami a fazolemi, ale přesto je školní lékař shledá úžasně zdravými. Teresina sbírá fazole na polích. Jako Madona z příběhu Teresina produkuje houfy dětí zdánlivě bez zvláštní pomoci. Když úrodu fazolí zničí déšť, Dannyho spolubydlící kradou pro děti jídlo po celém Monterey. Z toho jim je špatně. Příchod několika ukradených pytlů fazolí ke dveřím je však považován za zázrak, dětem se vrátí zdraví a Teresina je navíc znovu těhotná. Zajímá ji, který z Dannyho přátel to má na svědomí.
14 O dobrém životě v Dannyho domě, o darovaném praseti, o bolesti Vysokého Boba a o zmařené lásce viejo Ravanno. Proč by se okna neměla mýt. Přátelé si vyprávějí příběhy. Danny: jak Cornelia ztratila Emilovo prasátko jeho prasnici. Pablo: jak se všichni smáli poté, co mu Vysoký Bob ustřelil nos. Jesus Maria: jak Petey Ravanno získal Gracii tím, že se oběsil a byl zachráněn přesně v ten správný okamžik, čímž ji přesvědčil o své lásce; a jak se Peteyův otec viejo (stařec) oběsil, aby dosáhl stejného efektu, ale dveře se rozletěly přesně v nesprávný okamžik a nikdo ho neviděl.
15 Jak se Danny zamyslel a zešílel. Jak ďábel v podobě Torelliho přepadl Dannyho dům. - Danny se odstěhuje do lesa a jeho přátelé ho nemohou najít. Když Torelli ukáže přátelům směnku na Dannyho dům, ukradnou ji a spálí.
16 Z Dannyho smutku. Jak díky obětavosti Dannyho přátelé uspořádali večírek. Jak byl Danny přeložen. - Danny má hluboké výčitky svědomí. Jeho přátelé celý den pracují na porcování chobotnic pro Chin Kee. Všichni z Tortilla Flat uspořádají u Dannyho doma večírek. Ten si užívá s mnoha ženami a vyzve všechny muže k boji (ovládá nohu od stolu). Umírá po čtyřicetimetrovém pádu do rokle.
17 Jak se Dannyho zarmoucení přátelé vzepřeli konvencím. Jak shořel talismanový svazek. Jak každý z přátel odcházel sám. - Dannyho přátelé se nedokážou na jeho vojenský pohřeb patřičně obléknout. Vyprávějí si o něm příběhy, které se odehrály předtím, v rokli. Potom pijí víno, které Pilon ukradl u Torelliho. Pablo zpívá "Tuli Pan". V domě nešťastnou náhodou vznikne malý požár, kterému přátelé souhlasně přihlížejí a neudělají nic pro jeho záchranu. Z kouřících trosek neodcházejí společně.






Životopis spisovatele: John Ernst Steinbeck
Hodnocení: (hodnotilo 4 čtenáři)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz