Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Old Surehand

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Old Surehand
 
Autor: Karel May
Název díla: Old Surehand
Datum vložení: 6.9.2024

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Školní referát: Old Surehand
Úvod
Old Surehand je román, který napsal český spisovatel Karel May. Kniha byla vydaná v roce 1894. Tento příběh je plný dobrodružství a akce. Hlavní postavou je lovec a hrdina, jehož příběhy vzrušují a baví čtenáře. V tomto referátu se budu věnovat hlavním postavám, námětu a důležitým myšlenkám, které se v románu objevují.

Hlavní postavy
Hlavní postavou v příběhu je Old Surehand. Je to velmi zdatný střelec a lovec. Má dobrou pověst mezi lidmi a je známý svou přesností. Jeho jméno je symbolem síly a odhodlání. Dále tu máme postavy jako je otec, kterého Old Surehand v průběhu příběhu hledá. Je to důležitý prvek, protože otec je pro něj vzorem a motivací.

Důležitou postavou v příběhu je také Sigi, což je Old Surehandův věrný přítel. Sigi je veselý a veselý kluk, který dodává příběhu humor a radost. Společně prožívají různá dobrodružství.

Další významnou postavou je Indian, který se jmenuje Toro. On je zástupce původních obyvatel Ameriky. Old Surehand ho vnímá jako důležitého spojence. Vztah mezi nimi je založen na vzájemném respektu. Ukazuje to, jak se lidé mohou spojit a spolupracovat i přes odlišné kultury.

Námět a děj
Děj románu se odehrává na Divokém západě. Hlavní postava Old Surehand cestuje různými oblastmi. Hlavním cílem je najít svého otce. Příběh je plný napínavých situací. Old Surehand se musí potýkat s různými nepřáteli, kteří mu chtějí uškodit. Během své cesty potkává různé postavy a zažívá dobrodružství. Čelí mnoha nebezpečným situacím.

Jednou z nejzajímavějších částí příběhu je, když Old Surehand a Sigi se dostávají do konfliktu s bandou zlodějů. Tyto zloději se snaží okrást Indiana Tora. Old Surehand se rozhodne, že tomuto zlu musí čelit. Boj mezi nimi je napínavý a ukazuje, jak silné je přátelství.

Hlavní myšlenky a poselství
Kniha Old Surehand má několik důležitých myšlenek. První je hodnotu přátelství. Old Surehand a Sigi si navzájem pomáhají v těžkých chvílích. Ukazuje to, že pravé přátelství je velmi důležité.

Další myšlenkou je odvaha. Old Surehand se nebojí čelit nebezpečným situacím. Jeho odvaha a odhodlání inspirovat čtenáře. Každý by měl mít odvahu čelit svým obavám.

Našli jsme tu i poselství o respektu k jiným kulturám. Vztah mezi Old Surehandem a Indianem Torom ukazuje, jak důležité je porozumění a spolupráce. Stále více se nás musí učit, jak respektovat a chápat rozdíly mezi námi.

Závěr
Old Surehand je fascinující román, který obsahuje mnoho dobrodružství a důležitých myšlenek. Postava Old Surehanda nás učí o odvaze, přátelství a respektu. Kniha nás vrací do doby Divokého západu. Tato doba byla plná výzev a nebezpečí, ale také krásných okamžiků. Dalším zajímavým prvkem je, že Karel May ukazuje přírodu a krajinu, která byla jiná než dnes.

Příběh Old Surehand nás může inspirovat i v dnešní době. I když žijeme v moderním světě, hodnoty jako přátelství, odvaha a respekt by měly zůstat důležité. Román nám dává možnost uvažovat o našich vlastních životech a vztazích s ostatními lidmi.

Tímto způsobem se román Old Surehand stává nejen dobrodružným příběhem, ale i důležitým poselstvím pro nás všechny. I když je to fikce, můžeme se z něj mnoho naučit. Je dobré si ho přečíst a zamyslet se nad jeho významem. Karel May napsal příběh, který bude inspirovat další generace.






Hodnocení: (hodnotilo 0 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz