Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

George Orwell kniha 1984

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > George Orwell kniha 1984
 
Název díla: George Orwell kniha 1984
Datum vložení: 6.9.2024

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Referát na téma: George Orwell - kniha 1984

George Orwell je známý britský spisovatel, jehož dílo má velký dopad na literaturu a politiku. Jedna z jeho nejznámějších knih je román "1984", který byl napsán v roce 1948. Toto dílo je považováno za jedno z nejvýznamnějších v oblasti dystopické literatury.

Příběh se odehrává v totalitní společnosti, která je řízena stranou zvanou "Strana". Hlavní postava, Winston Smith, žije v městě zvaném Airstrip One, což je část velkého státu Oceánie. Strana neustále sleduje obyvatele prostřednictvím technologií, jako jsou televize, které nemají možnost se vypnout. Tento systém sledování nese název "Velký bratr".

Winston je oficiálně zaměstnán na ministerstvu pravdy, kde přepisuje minulost. Jeho úkolem je upravovat historické dokumenty tak, aby odpovídaly aktuálnímu pohledu Strany. Tím se ukazuje, jak mocná je propaganda a jak snadno může ovlivnit názory lidí. Winston začne mít pochybnosti o své práci a o systému jako takovém. V této totalitní společnosti je důležité, aby lidé nevěděli, co je pravda, a Strana toho využívá.

Jedním z klíčových prvků knihy je koncept "doublethink", což označuje schopnost udržovat dvě protichůdné myšlenky současně a přijímat je jako pravdivé. To je důležité pro udržení kontroly nad myslí obyvatel, protože tímto způsobem Strana zajistí, že nikdo nebude vzdorovat jejímu vládnutí.

Winston se během příběhu snaží najít pravdu a svobodu. Naváže vztah s Julií, která je také nespokojena se striktními pravidly Strany. Společně se snaží rebelovat proti systému, ale brzy zjistí, že je to skoro nemožné. Odhalení jejich vztahu je fatální a končí s obrovským zklamáním.

Orwell ve své knize také ukazuje, jak jazyk může být nástrojem moci. Vytvoření nového jazyka "Newspeak" má za cíl omezit myšlení lidí. Čím méně slov, tím méně myšlenek. Jazyk je tak důležitý pro jejich kontrolu, protože bez schopnosti vyjadřovat se svobodně nelze mít ani svobodné myšlenky. To je ukázka, jak se může stát jazyk zpotvořený v rukou mocných.

V ?1984? Orwell varuje před nebezpečím totalitarismu a ztrátou individuálních práv. Význam jeho knihy nadále přetrvává, protože otázky o svobodě a moci jsou stále aktuální. Je důležité, aby si lidé byli vědomi toho, jak mohou být manipulováni.

Celkově lze říci, že George Orwell stvořil velmi silné dílo, které nás nutí přemýšlet o světě, ve kterém žijeme. Kniha ?1984? je stále aktuální a vyjadřuje strach z potlačení svobody. Měli bychom si ji přečíst, abchom si uvědomili rizika, které číhají na naši svobodu. V dnešní společnosti je důležité bránit pravdu a individuální práva, nebo nás může čekat podobný osud jako Winston a Julia.

Tento referát se zaměřil na charakteristiku a hlavní myšlenky Orwella v jeho knize ?1984?. Díky nim si lidé mohou uvědomit, proč je důležité chránit svobodu slova a osobní práva ve společnosti.






Životopis spisovatele: George Orwell
Hodnocení: (hodnotilo 0 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz